Sve vesti Svet

STOLTENBERG: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom ratu, imaju zastarelo oružje

STOLTENBERG: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom ratu, imaju zastarelo oružje

NATO je vrlo jasno rekao Moskvi da Rusija ne može da pobedi u nuklearnom ratu i gomila trupe na svojoj istočnoj granici kako bi „uklonio svaki prostor za pogrešnu procenu ili nesporazum“ , rekao je Rojtersu u sredu generalni sekretar bloka koji predvode SAD Jens Stoltenberg.

„Ovo je opasna i nepromišljena nuklearna retorika“ , rekao je on glavnoj urednici Rojtersa Alesandri Galoni na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku. „On dobro zna da nuklearni rat nikada ne treba voditi i da se ne može pobediti i da će imati posledice bez presedana po Rusiju“ , dodao je on, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Studija kaže da bi NUKLEARNI RAT izazvao novo apokaliptično ledeno doba

Međutim, na pitanje šta bi NATO uradio u slučaju da Rusija upotrebi atomsko oružje, Stoltenberg je rekao da to „zavisi“ od okolnosti, ali da je blok u komunikaciji sa Moskvom bio vrlo jasan da „Rusija ne može da dobije nuklearni rat“.

„Za sada ne vidimo nikakve promene u nuklearnom stavu“ Rusije, dodao je, ali NATO „veoma pažljivo prati“ ako se to promeni.

U govoru emitovanom u sredu ujutru, Putin je optužio Zapad da nastoji da rasparča Rusiju i rekao da će Moskva upotrebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da odbrani teritorijalni integritet zemlje – uključujući nuklearno odvraćanje, u slučaju napada oružjem za masovno uništenje. Putin je naglasio da “ne blefira”.

O ovome svi ćute- PAPA i “društvo” STVORILI NOVU VERU- U svetu već šetaju klonovi

Stoltenberg je insistirao da je ruski lider „napravio stratešku grešku” sa Ukrajinom i da tamošnji sukob ne ide po njegovom planu – kako to ionako zaključuje NATO. On je takođe tvrdio da su ruske snage loše opremljene i da se bore sa komandom, kontrolom i snabdevanjem, dok Ukrajina ima jedinstvenu podršku kolektivnog Zapada, koju je Rusija „potpuno potcenila“.

„Mi nismo strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu“, insistirao je Stoltenberg. NATO je podržao vladu u Kijevu novcem, oružjem, obukom i obaveštajnim podacima, prema brojnim zapadnim zvaničnicima i medijima.

NultaTačka/RT