Sve vesti Svet

STRAH OD ISTINE! AUSTRALIJSKI ZDRAVSTVENI ZVANIČNIK POBEGAO SA KONFERENCIJE ZA ŠTAMPU POSLE PITANJANJA NOVINARA O POVEĆANOM BROJU SAMOUBISTAVA

Pisao Elena Vuk

U Viktoriji(Australija) glavni zdravstveni stručnjak iznenada je napustio pozornicu, tokom konferencije za štampu koja se održavala zbog novo-nastale situacije sa Covid-om, kada je reporter upitao o porastu samoubistava među tinejdžerkama, jer su počele da kruže optužbe na njegov račun po društvenim medijima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nakon što je pozvao „komandanta za mentalno zdravlje“ da se pridruži premijeru Viktorije, Daniel Andrews-u, njemu i drugim visokim zvaničnicima u zdravstvu na državnoj konferenciji za štampu povodom Covid-19, Brett Sutton je bržo sišao sa govornice na pitanje kako država planira da bave se naglim porastom samoubistava među mladima.

Svako samoubistvo je strašna tragedija, ali nemojmo govoriti kao da možemo sa apsolutnom sigurnošću pripisati šta je motivisalo svaki od tih tragičnih činova “, rekao je Andrews, ocenjujući da je porast smrtnosti možda uzrokovan mnogim drugim faktorima osim Covid-a, blokada koje su Australijancima oduzele priliku da rade, putuju, posećuju prijatelje i porodicu i da na druge načine dožive radost u životu.

„Alternativa je da ovo traje duže i oštrije, ili da pretrpimo stotine smrti, doslovno stotine smrtnih slučajeva od koronavirusa“, ​​obrazložio je Sutton pre svog brzog odlaska, tvrdeći da bi bez zaključavanja dovelo do još gorih ishoda.

Australija je imala jedan od najstrožijih režima za sprečavanje Covid-19 na svetu, pošto je ranije ovog meseca po šesti put zatvorila grad Melburn. Prethodna zatvaranja su bila zatvaranje stanovnika određenih stambenih zgrada u svojim stanovima, koji nisu mogli čak ni da izađu napolje, policija je patrolirala hodnicima tih stambenih jedinica i dostava namirnica koje su se morale isporučivati. Ovakva ograničenja Andrews-u su donela ne baš prijatan nadimak “Kim Jong-Dan“.

Za razliku od Suttona, većina Australijanaca izgledala je sigurna u to gde će svaliti krivicu za visoku stopu samoubistava među tinejdžerkama, povezujući povećanje smrtnosti sa strogim karantinima. Napominjući da je zemlja zaslužila bolje, korisnici društvenih medija zatražili su od nadležnih da odgovaraju.

Mnogi su primetili da državna vlada izgleda nije brinula o mrtvima i umirućim toliko koliko bi se kontrolne mere njihove smrti mogle koristiti za opravdanje.

 

Međutim, neki su bili spremni da brane Andrews-ovu administraciju, tvrdeći da je porast samoubistava umesto toga krivica medija za „podsticanje neslaganja“.

 

2020. godine samo je jedna devojčica izvršila samoubistvom u prvih sedam meseci u godini, dok je 2021. godine osam oduzelo sebi život od januara.

Šokantan porast samoubistava mladih žena, psihijatar Patrick McGorry opisao je kao “pandemiju u senci” pogoršanu karantinom i vladinim odbijanjem da tretira ovo pitanje sa istim stepenom hitnosti kao i Covid-19.

Istraživanje sprovedeno prošlog septembra tokom zatvaranja pokazalo je da je 10% Australijanaca „ozbiljno razmišljalo o samoubistvu u prethodnih 30 dana“, 20% je imalo „misli o samoubistvu“, a trećina je prijavila „simptome anksioznosti ili depresivnog poremećaja“.

Iako statistički podaci objavljeni ove nedelje nisu pokazali opšti porast samoubistava u Viktoriji u prvih osam meseci 2021. godine u poređenju sa 2020., država je priznala da je u tom periodu došlo do porasta samoubistava među tinejdžerkama. Prema zvaničnim statističkim podacima, od januara do avgusta prošle godine, samoubistvo je nadmašilo broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom covid-a, šest prema jedan i predstavljalo je značajan porast broja smrtnih slučajeva izazvanih 2019. godine.

I drugi zločini su naglo porasli od početka pandemije, posebno nasilje u porodici, pri čemu je više od polovine onih koji rade u sektoru podrške prijavilo povećanje i ozbiljnost i učestalost prijavljenih slučajeva od početka ograničenja Covid-19.

Zatvaranje Melburna produženo je u ponedeljak, a stanovnicima će biti ponov uveden noćni policijski čas od 21:00 do 5:00 do 2. septembra.

Nulta Tačka/RT