Sve vesti Svet

STUDIJA OTKRIVA KOJE ALKOHOLNO PIĆE NAJBOLJE ŠTITI OD COVID-a 19

STUDIJA OTKRIVA KOJE ALKOHOLNO PIĆE NAJBOLJE ŠTITI OD COVID-a 19

Tim kineskih naučnika analizirao je povezanost između konzumiranja raznih alkoholnih pića i tome koliko koja pića štite od kovida, donoseći neke uzbudljive vesti za ljubitelje vina i razočaranje za ljubitelje piva.

Istraživači iz bolnice Shenzhen Kangning i bolnice Southwest pregledali su 473.957 ispitanika prosečne starosti od 69 godina iz baze podataka UK Biobank, uključujući 16.559 osoba pozitivnih na Covid. Podelili su ih u grupe prema statusu alkohola (onaj koji ne konzumira, bivši konzument i sadašnji konzument) i učestalosti konzumiranja alkohola (manje od tri puta sedmično, više od tri puta sedmično i nikad).

Postojeće britanske smernice – manje od 14 jedinica sedmično, s malom čašom vina koja se računa kao 1,5 jedinica i pintom piva niže jačine kao dve jedinice – naučnici su usvojili kao referentnu tačku.

ITALIJA ĆE IZDVOJITI 150 MILIONA EVRA ZA KOMPENZACIJU ONIMA KOJI PATE OD NEŽELJENIH EFEKATA VAKCINACIJE

Istraživači su zaključili da „ crno vino, belo vino i šampanjac imaju šanse da smanje rizik od Covid-a 19. ”

Ističući da teško opijanje nije zdravo ni sa jednom kategorijom alkoholnih pića, naučnici su precizirali da je „ konzumacija crnog vina iznad ili udvostručena iznad smernica “, „ niska učestalost konzumacije crvenog vina (1-2 čaše nedeljno) u okviru smernica ,” i “ visoka učestalost konzumiranja belog vina i šampanjca iznad smernica ” igraju zaštitnu ulogu protiv Covid-19.

“ Status, učestalost, količina i podtipovi alkoholnih pića nisu povezani sa smrtnošću povezanom sa  Covid-om 19 ”, takođe se zaključuje u izvještaju objavljenom u Frontiers in Nutrition.

Zanimljivo, dok je zaštitni učinak crnog vina protiv Covid-19 bio značajan bez obzira na učestalost uzimanja alkohola, verovatno zbog najvećih koncentracija fenilnih jedinjenja u ovom piću, “ imalo je zaštitni učinak samo kada su ispitanici konzumirali alkohol više ili dvostruko iznad smernica .”

Međutim, izveštaj tima donosi loše vesti za ljubitelje piva i žestokih pića.

Konzumacija piva povećala je rizik od Covid-a 19, bez obzira na učestalost i količinu konzumiranja alkohola, navodi se u izveštaju.

Stoga, tvrde istraživači, “ smernice za javno zdravlje trebale bi se fokusirati na smanjenje rizika od Covid-a 19 zagovaranjem zdravih životnih navika i preferencijalnih politika među potrošačima piva i žestokih pića .”

NultaTačka/RT