Sve vesti Svet

Sud naredio Faučiju da odmah preda imejlove komunikacije sa Big Tech-om zbog cenzure

Sud naredio Faučiju da odmah preda imejlove komunikacije sa Big Tech-om zbog cenzure

Dr Entoni Fauči, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer i drugi najviši zvaničnici Bajdenove administracije koji su se opirali naporima da daju svoje komunikacije sa Big Tech kompanijama moraju predati zapisnike, presudio je savezni sudija 6. septembra.

Američki okružni sudija Teri Dauti, imenovan od strane Trampa, naredio je vladi da brzo dostavi dokumente nakon što su je tužili državni tužioci Luizijane i Misurija zbog navodnog dosluha sa Big Tech firmama kao što je Fejsbuk. Prva tranša otkrića, objavljena 31. avgusta, otkrila je da je više od 50 vladinih zvaničnika u desetak agencija bilo uključeno u vršenje pritiska na kompanije društvenih medija da cenzurišu korisnike.

Ali neki od zvaničnika su odbili da daju bilo kakve odgovore, niti su hteli da odgovore na sva pitanja koja su postavili tužioci. Među njima je i Fauči, koji je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena.

Vlada je tvrdila da od Faučija ne bi trebalo da se traži da odgovara na sva pitanja ili da daje evidenciju u svojstvu direktora NIAID-a ili u svojstvu Bajdenovog glavnog medicinskog savetnika. Takođe je pokušala da zadrži zapisnike i odgovore od Žan-Pjera.

U novoj presudi od utorka koja je prekinula ćorsokak, Dauti je rekao da i Fauči i Žan-Pjer moraju da ispune zahteve za ispitivanje i predaju zapisnike.

„Prvo, tražene informacije su očigledno veoma relevantne za tvrdnje tužilaca. Komunikacije dr. Faučija bi bile relevantne za navode tužilaca u vezi sa navodnim suzbijanjem govora u vezi sa teorijom curenja iz laboratorije o poreklu COVID-19, kao i za navodno suzbijanje govora o efikasnosti maski i zatvaranju usled COVID-19. Komunikacije Žan-Pjera kao sekretara za štampu Bele kuće mogle bi da budu relevantne za sve primere tužilaca“, rekao je Dauti, pozivajući se na primere kao što su potiskivanje priče o laptopu Hantera Bajdena uoči predsedničkih izbora 2020. i cenzura tvrdnji da je COVID-19 nastao u kineskoj laboratoriji.

Dauti je naredio Faučiju i Žan-Pjeru da se povinuju u roku od 21 dan.

EU ostaje bez naoružanja, priznaje Žozep Borelj

Fauči, pored toga, mora dati potpune odgovore na pitanja u vezi sa njegovom ulogom direktora NIAID-a.

„Znamo iz prethodnog kruga otkrića da su napori da se cenzuriše govor onih koji se ne slažu sa vladom o kovid politici došli sa vrha. Amerikanci zaslužuju da znaju učešće Entonija Faučija u ovom poduhvatu, posebno zato što je on javno zahtevao da se određeni pojedinci, uključujući dva naša klijenta, Džeja Batačarju i Martina Kuldorfa, cenzurišu na društvenim mrežama“, Dženin Junes, parnični savetnik za New Civil Liberties Alijansu i advokat za neke od tužilaca, navodi se u saopštenju.

„Vreme je da dr Fauči odgovori za svoje flagrantno nepoštovanje ustavnih prava i građanskih sloboda Amerikanaca“, dodala je ona.

HHS

Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga (HHS), matična agencija NIAID-a, takođe je pokušavala da izbegne davanje odgovora ili dokumenata u pravnoj bitci, iako je otkriće velikih tehnoloških kompanija otkrilo da ključni zvaničnici HHS učestvuju u onome što su tužioci opisali kao „preduzeće za cenzuru“.

I HHS i Odeljenje za unutrašnju bezbednost protivili su se pokušajima da se agencije nateraju da naširoko pretražuju relevantne dokumente, opisujući pokušaje kao „neopravdano opterećujuće i nesrazmerne potrebama slučaja“. HHS je identifikovao NIAID, Centre za kontrolu i prevenciju bolesti i Kancelariju generalnog službenika za zdravstvo kao tri podagencije koje će verovatno tražiti evidenciju.

Tužitelji su rekli da se HHS efektivno izuzima iz procesa otkrivanja.

Dauti se složio sa HHS-om da bi traženje relevantnih zapisa među svih 80.000 zaposlenih u HHS-u bilo preterano opterećujuće, ali je rekao da su zaposleni u HHS-u identifikovani u dokumentima iz Mete, Facebook-ove matične kompanije, da su angažovani sa kompanijom da bi odgovorili na zahteve za otkrivanje.

Naložio je službenicima HHS, uključujući zamenika direktora HHS, da odgovore u roku od 21 dan.

Izmenjena tužba

Vladini zvaničnici identifikovali su 45 zvaničnika u pet agencija kao zvaničnike koji komuniciraju sa kompanijama društvenih medija o dezinformacijama i cenzuri. Ali mejlovi i drugi dokumenti koje su Meta, Tviter i Gugl dali u slučaju pokazuju da su brojni drugi zvaničnici, uključujući zvaničnike drugih agencija i Bele kuće, bili uključeni u te napore.

Dalje, izvršni direktor Meta Mark Zakerberg nedavno je otkrio da je FBI došao do dezinformacija pre izbora 2020. Ubrzo nakon toga, Fejsbuk je ugušio cirkulaciju prve priče o laptopu Hantera Bajdena.

„Sa svakim od ovih novih otkrića, tužioci su se obratili tuženim i zatražili da dopune svoje odgovore na otkriće kako bi uključili odgovornu komunikaciju od novootkrivenih federalnih zvaničnika. Optuženi su odbili da to učine, na osnovu toga što niko od ovih novootkrivenih službenika do sada nije tužen niti mu je uručeno otkriće, i da bi bilo neopravdano opterećujuće identifikovati i producirati njihovu komunikaciju“, naveli su tužioci u nedavnom podnesku.

Tužioci su tražili da podnesu izmenjenu tužbu u kojoj će se svi identifikovani službenici navesti kao tuženi za rešavanje tog problema.

Oni su rekli da će izmenjena dokumentacija omogućiti uručenje zahteva za evidencijom i informacijama svakom od zvaničnika koje Vlada prvobitno nije otkrila.

Dauti je rekao da tužioci mogu da podnesu izmenjenu tužbu u roku od 30 dana i da dodaju dodatne agencije i/ili pojedince.

Nulta Tačka/TheEpochTimes