Sve vesti Svet

SUDIJA NAREDIO FDA DA ODMAH OBJAVI PODATKE O VAKCINI PROTIV COVID-19

SUDIJA NAREDIO FDA DA ODMAH OBJAVI PODATKE O VAKCINI PROTIV COVID-19

Grupa naučnika i medicinskih istraživača tužila je FDA u skladu sa FOIA-om kako bi iznudila objavljivanje stotina hiljada dokumenata u vezi sa licenciranjem vakcine Pfizer-BioNTech Covid-19. Advokat tužioca Aron Siri, koji zastupa grupu, objašnjava borbu koja je dovela do toga da je savezni sud naložio ubrzano objavljivanje dokumenata za koje je agencija tvrdila da će biti potrebne decenije za obradu.

Kao odgovor na zahtev Zakona o slobodi informacija, Uprava za hranu i lekove zatražila je od saveznog sudije dozvolu da natera javnost da sačeka do 2096. godine da otkrije sve podatke na koje se oslanjala da bi licencirala Pfizer-ovu vakcinu protiv Covid-19.

To nije štamparska greška. FDA je želela da ima sudsko odobrenje do 75 godina da javno otkrije ove informacije.

U svojim pokušajima da izgradi javnu podršku za vakcinaciju protiv Covid-19, FDA je u više navrata obećavala „punu transparentnost“ i ponovo potvrdila svoju „posvećenost transparentnosti“ kada je licencirala Pfizer-ovu vakcinu protiv Covid-19.

Imajući to obećanje na umu, nakon licenciranja vakcine u avgustu 2020., Profesionalci javnog zdravlja i medicine za transparentnost, grupa visoko akreditovanih naučnika podnela je FDA zahtev za obelodanjivanje podataka koje je dostavio Pfizer kako bi vakcina bila odobrena. Naučnici su objasnili da, dok se ne dostave svi podaci, ne može se izvršiti odgovarajući pregled i analiza jer bi nedostatak čak i jednog skupa podataka mogao da odbaci bilo kakvu analizu.

Kao odgovor, FDA nije ništa dostavila. Stoga su u septembru 2021. naučnici, koje su zastupali njihovi advokati u Siri & Glimstad-u, tužili FDA tražeći da dostavi ove podatke do marta 2022.

ŠVAJCARSKI ISTRAŽIVAČI ZAPOČINJU ISPITIVANJE FLASTER VAKCINE PROTIV COVID-19

Agencija je prvobitno procenila da će biti potrebno da dostavi 329.000 stranica i zatražila je od suda dozvolu da dostavlja samo 500 stranica mesečno, za šta bi bilo potrebno 55 godina. U svom završnom podnesku Sudu, FDA je priznala da je ukupan broj stranica bio najmanje 451.000, ali je i dalje tražila dozvolu da dostavlja samo 500 stranica mesečno. Što znači da bi moglo proći 75 godina, kada bi većina Amerikanaca koja danas živi bila mrtva, da se ove informacije u potpunosti obelodane.

Dana 6. januara, federalni sud u severnom okrugu Teksasa naložio je ubrzano obelodanjivanje podataka. Od 12. januara, FDA nije naznačila da namerava da uloži žalbu.

Naučnici su tražili podatke nakon licenciranja FDA

FDA je licencirala Pfizer vakcinu 23. avgusta 2021, samo 108 dana nakon što je Pfizer počeo da dostavlja dokumentaciju agenciji. Tokom tog perioda, FDA tvrdi da je sprovela intenzivnu, robusnu i temeljnu analizu tih dokumenata kako bi uverila javnost da je Pfizer vakcina bezbedna i efikasna.

Ipak, kada je zamoljena da te dokumente podeli sa javnošću, FDA je tvrdila da joj je potrebno više od 20.000 dana. Raspored dostavljanja podataka FDA bio je u sukobu sa obećanjem o transparentnosti.

Svrha FOIA je transparentnost vlade. Kada je u pitanju Pfizer vakcina, potreba za transparentnošću je bez presedana. Većina Amerikanaca sada ima nalog da primi vakcinu protiv Covid-19 pod kaznom gubitka posla ili još gorim uslovom.

Ovo nikada ranije nije urađeno. Nalozi za obaveznu vakcinaciju za odrasle su obično ograničeni; čak je i suštinska odluka Vrhovnog suda SAD o obaveznoj vakcinaciji, Džejkobson protiv Masačusetsa, uključivala samo državnu kaznu od 5 dolara, a nalozi za obaveznu vakcinaciju u školama su istorijski imali liberalnu politiku verskih izuzeća ili izuzeća iz ličnih uverenja.

Još problematičnije je to što Amerikanci, ako su imali ozbiljne nuspojave vakcine, ne mogu da tuže Pfizer. Praktično ne postoji nijedan drugi proizvod gde je potrošaču zabranjeno da tuži kompaniju koja proizvodi, plasira na tržište i profitira od proizvoda.

Odvajanje profitnog interesa kompanije od njenog interesa za bezbednost stvara moralni hazard i odstupa od vekovne doktrine odgovornosti za proizvode. Stoga je neverovatno što Amerikanci moraju da uzmu ovaj proizvod pod kaznom izbacivanja sa posla, škole, vojnog i civilnog života, ali ne mogu tužiti Pfizer za bilo kakve povrede.

Savezna vlada je stvorila ovu situaciju bez presedana. Dala je imunitet, licencirala proizvod i agresivno tražila obaveznu vakcinaciju. Ova situacija stoga zahteva neviđenu transparentnost.

Kao što je tadašnji predsednički kandidat Džo Bajden rekao američkom narodu: „Morate sve te podatke o vakcini učiniti dostupnim drugim stručnjacima širom nacije kako bi mogli da analiziraju i vide. Više puta je ponovio tu potrebu da podeli podatke. Kao i senatori i predstavnici sa obe strane.

FDA je tvrdila da se ne može pridržavati odluke, a sudija nalaže poštovanje

FDA se očigledno nije složila. Tokom saslušanja 14. decembra 2021., njen branilac je uporno tvrdio da sud ne bi trebalo da zahteva od agencije da dostavlja više od 500 stranica mesečno, navodeći navodne ograničene resurse FDA, njenu potrebu da rediguje lične podatke i dužnost da zaštiti Pfizer-ove poslovne tajne, sve vreme ignorišući interese američkog naroda.

Izgovori FDA su bili neverovatni. FDA ima više od 18.000 zaposlenih i budžet od preko 6,5 milijardi dolara. Bilo bi smešno kada bi se bilo koja kompanija vredna više milijardi dolara pojavila pred sudom i tvrdila da je siromašna kako bi izbegla izradu dokumenata, ali to je bio stav FDA.

Američki okružni sudija Mark T. Pittman, severni okrug Teksasa, izrazio je užasnutost stopom obelodanjivanja koju je predložila FDA. Smatrao je da je trajanje koje je tražila FDA nerazumno, upoređujući ga sa postupcima totalitarnih nacija. Kao takav, sudija je 6. januara naredio FDA da dostavlja najmanje 55.000 stranica mesečno.

U svojoj presudi, sudija je priznao da je objavljivanje ovih podataka od najvećeg javnog značaja i da bi trebalo da bude jedan od najviših prioriteta FDA. On je citirao Džejmsa Medisona koji je rekao da je „narodna vlada, bez popularnih informacija ili načina da se do njih dođe, samo prolog farsi ili tragediji” i Džona F. Kenedija koji je objasnio da „nacija koja se plaši da dozvoli svojim ljudima da sami prosude šta je tačno i laž na otvorenom tržištu je nacija koja se plaši svog naroda”.

VAKCINISAN? TRIATLONAC TRAGIČNO PREMINUO OD SRČANOG UDARA TOKOM PLIVANJA NA TAKMIČENJU

Amerika ima neke od najvećih institucija za obrazovanje koje je svet ikada poznavao. Potrebna nam je naučna zajednica, kako unutar tako i van vlade, da se pozabavi ozbiljnim tekućim problemima u vezi sa programom vakcinacije, uključujući slabljenje imuniteta, varijante koje izbegavaju vakcine i da vakcinisane osobe i dalje mogu preneti virus.

Pokušaj FDA da zatvori vrata i isključi nezavisne naučnike iz podataka neophodnih za rešavanje ovih problema bio je neodgovoran.

Potrebna je transparentna, nezavisna analiza

Neuspeh vladinog pristupa zatvorenih vrata je ilustrovan činjenicom da FDA nije poslala predstavnika na sudsko saslušanje jer, kako je objasnio vladin advokat, FDA-ini protokoli Covid-19 to ne dozvoljavaju.

Što znači, uprkos prijavljenim stopama vakcinacije od preko 96% u saveznim zdravstvenim agencijama još u novembru 2021. i tvrdnji FDA da su vakcine „efikasne“, Covid-19 i dalje remeti svakodnevni život. Ovo dovodi u fokus potrebu da se otvore vrata i uključe nezavisni naučnici.

Kao što je Pitman prepoznao, Americi su potrebni transparentnost i nezavisni naučnici da analiziraju ove podatke — ne za 75 godina, već sada.

Nulta Tačka/BloombergLaw