Sve vesti Svet

ŠVAJCARSKA NA PUTU UKIDANJA KOVID PROPUSNICA KAŽE TAMOŠNJI MINISTAR ZDRAVLJA

ŠVAJCARSKA NA PUTU UKIDANJA KOVID PROPUSNICA KAŽE TAMOŠNJI MINISTAR ZDRAVLJA
Pisao Elena Vuk

Švajcarski ministar zdravlja Alain Berset signalizirao je da bi kontroverzna upotreba sistema Covid-certifikata od strane nacije uskoro mogla biti gotova jer se čini da je odgovor javnog zdravlja ove države na pandemiju “na pravom putu”.

Dokument, koji pokazuje da li je osoba vakcinisana, testirana ili oporavljena od korona virusa i određuje ulazak na javna mesta, a koji se u Švajcarskoj primenjuje od jula 2021., mogao bi biti ukinut, po sugestijama ministra Berset-a, koji je to napomenuo u subotu.

“Čini se da je period certifikata skoro pri kraju”, rekao je Berset za list Schweiz am Wochenende, dodajući da izgleda da je zemlja “na dobrom putu”. Ali upozorio je da se “virus pokazao nepredvidivim u nekoliko navrata”.

Tokom prošle godine izbili su protesti zbog certifikata i drugih ograničenja u brojnim gradovima. Ali nakon što su grupe za borbu protiv izolacije prikupile skoro 200.000 potpisa kako bi iznudile glasanje o zakonu, značajna većina švajcarskih građana izabrala je u decembru da zadrži ovaj sistem.

Od 20. decembra samo onima koji su vakcinisani protiv Covid-19 ili koji su se oporavili od infekcije dozvoljen je ulazak u restorane, kulturne, sportske i rekreacijske prostore i prisustvovanje događajima u zatvorenom prostoru. Osim toga, privatna okupljanja u zemlji ograničena su na 10 ljudi, ako je prisutna i jedna osoba od 16 i više godina koja nema nivo prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog vakcinom.

Vlada Švajcarske je prošle srede najavila da će produžiti karantin i obavezna pravila rada od kuće do kraja februara. U njemu su takođe navedeni probni planovi da se druga ograničenja zadrže do marta dok se zemlja bori protiv petog talasa pandemije.

Ministar zdravlja Švajcarske, Berset je u subotu rekao da bi vlada mogla “transformisati obaveznu naredbu za rad od kuće u preporuku i ukinuti karantin” ako se situacija popravi u narednih nekoliko nedelje.

Nulta Tačka/RT