Sve vesti Svet

SVE ZBOG KORONE! HUMANITARNE ORGANIZACIJE OTKRILE SU PANDEMIJU ZLOSTAVLJANJA DECE

Broj poziva u vezi sa seksualnim zlostavljanjem ili eksploatacijom dece dostigao je rekordan nivo tokom pandemije, izvestila je britanska dobrotvorna organizacija.

„Ovo je dostiglo rekordnih 4.735 prijava, što je povećanje od 36 odsto u prvih šest meseci 2021. u poređenju sa istim periodom prethodne godine“, saopštilo je Nacionalno društvo za prevenciju okrutnosti prema deci (NSPCC) u saopštenju.

FarsNews Agency Charity Warns Record Number of Children Face Domestic Abuse This Christmas

NSPCC je precizirao da je 40 odsto od 3.560 poruka o zloupotrebi za koje je poznat vremenski okvir prijavljeno u poslednjih šest meseci, dok se 60 odsto njih odnosilo na ranije datume. Prema novinskoj agenciji Press Association, kojoj su dostavljeni dodatni podaci, više od 1.500 poruka koje je primio NSPCC upućeno je nadležnima zbog pokretanja istrage.

Prema rečima šefa linije za pomoć NSPCC-a Kam Thandi-ja, organizacija je zabrinuta što je „rizik od zlostavljanja porastao od početka pandemije“ za decu koja su ranjivija i van vidokruga odraslih koji mogu da ih zaštite.

Veb stranica Everyone’s Invited, koju su u aprilu pokrenuli NSPCC i Odeljenje za obrazovanje kao i telefon za pomoć onima koji se suočavaju sa zlostavljanjem i uznemiravanjem u obrazovnom okruženju, postali su prilika za mnoge da izraze svoju zabrinutost, tvrdi Thandi. Linija za pomoć biće u funkciji do kraja ove godine, potvrđeno je u Odeljenju za obrazovanje.

Druge dobrotvorne organizacije i žrtve zlostavljanja dece reagovale su na izveštaj NSPCC-a izražavajući podršku onima koji su kontaktirali dobrotvornu organizaciju.

„Ponosni smo na hrabru decu koja se sada osećaju sposobnim da govore – ali užasnuti što se epidemija zlostavljanja nastavlja“, objavila je organizacija Solace Women’s Aid na Tviteru.

„Ovo je dobra vest da se i ranije žrtve zlostavljanja dece osećaju sposobnim da progovore i konačno imaju gde to da saopšte“, tvrdi Sara Mo, aktivistkinja za prava žrtava seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Nulta Tačka/RT