Sve vesti Svet

Švedska zatvara CRKVE zbog uštede energije

Švedska zatvara CRKVE zbog uštede energije

Kao deo napora širom zemlje da se uštedi struja dok cene energije rastu do neba, Švedska je počela da zatvara crkve u pokušaju da uštedi.

Samo u avgustu cena energije u Švedskoj je skočila za neverovatnih 29 odsto. Rastući troškovi pogoršali su krizu troškova života, jer su cene hrane rasle devet meseci zaredom, a inflacija je redovno dostizala nove rekorde. Usred visokih troškova, Švedska je upozorena na moguće nestanke struje tokom zimske energetske racionalizacije.

Kako se približava oštra nordijska zima, bogomolje širom Švedske će se zatvarati ili, alternativno, isključivati grejanje.

Markus Dalberg, šef kulturnog nasleđa Crkve Švedske, rekao je listu Dagens Niheter da se o ovakvim merama raspravlja u mnogim oblastima Švedske, ali posebno na jugu gde su cene energije najviše.

„Mnoge crkve se nalaze u seoskim naseljima. U naseljima sa puno zgrada i niskom osnovom članarine, odgovornost za brigu o crkvenim zgradama postaje sve veći teret“, priznao je on.

Andreas Mansson iz biskupije Lund sugerisao je da bi do 150 od 540 crkava biskupije moglo da se zatvori ili potpuno ili delimično ove zime kako bi se uštedela energija.

„Nema sumnje da je grejanje najveći trošak. Mnoge zgrade imaju prilično lošu izolaciju. Lundska biskupija je mnogo uložila da zgrade budu efikasnije, ali još uvek govorimo o velikim zgradama koje gutaju energiju“, rekao je on za list Dagens Niheter.

Samo u župi Getinge-Oskarstrem u južnom okrugu Haland, tri od sedam crkava se zatvaraju ili spuštaju temperaturu na 11 stepeni tokom zime, javio je Švedski radio. Oni koji ostanu otvoreni, sniziće temperaturu na 18 stepeni kako bi pomogli parohiji da sastavi kraj s krajem.

„Radi se o balansiranju našeg budžeta, a očigledno i o pokazivanju solidarnosti sa ostatkom društva“, rekao je vikar Joakim Franzen za novine Aftonbladet.

Denacifikovan?! HRVATSKI PLAĆENIK koji je ratovao za Zelenskog prvi put progovorio za JAVNOST

U parohiji Malme predloženo je da se sve aktivnosti presele u jednu crkvu i da se manje posećene crkve ostave prazne tokom najhladnijeg perioda.

„Ako neko želi sahranu ili venčanje, možete privremeno da zagrejete crkvu“, rekao je menadžer imovine Nils-Urban Rovol, a citira nacionalna televizija SVT.

Ostale mere za suzbijanje skokova cena struje uključuju snižavanje temperature u bazenima i teretanama i gašenje sauna, klizališta i drugih „energetski intenzivnih centara za slobodno vreme“.

Cene energenata širom Evrope rastu otkako su zemlje EU uvele sankcije Rusiji za samopovređivanje zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini. „Kaznene“ mere Brisela protiv Rusije dovele su do talasa inflacije u bloku, sa rekordno visokim cenama i velikim računima za struju.

Švedska je upozorila na preteće nestanke struje tokom zime zbog mogućeg racionalizacije energije. Prema švedskoj agenciji za civilne nepredviđene situacije MSB, racionalizacija struje bi, između ostalog, mogla da utiče na semafore, tramvaje, grejanje i komunikacije, kao i na elektronske brave nekretnina.

Samo u avgustu cena električne energije je skočila za 29 odsto, prema statistici Švedske. Rastući troškovi energije naglasili su krizu troškova života, pri čemu su cene hrane rasle devet uzastopnih meseci.

Nulta Tačka/InfoWars