Sve vesti Svet

Svetske cene hrane najviše od 2008

Svetske cene hrane najviše od 2008

Centralne banke i mejnstrim ekonomisti su potpuno pogrešili u vezi sa narativom da je inflacija „prolazna“, ali posle više od godinu dana visoke inflacije koja je dostigla maksimum u četiri decenije, postoje znaci da trenutni skokovi cena jenjavaju.

Jedan od tih padova cena je indeks svetske hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koji je pao za 8,6% na 140,9 poena u julu, što je četvrti uzastopni mesec pada od kada je u martu dostigao najviši nivo u istoriji. Međutim, međunarodna cena korpe prehrambenih proizvoda i dalje je za 13,1 odsto viša nego u julu 2021.

Kao što je prikazano u nastavku, UN indeks hrane je zabeležio najveći mesečni pad od leta 2008.

„Pad cena prehrambenih proizvoda sa veoma visokih nivoa je dobrodošao, posebno kada se posmatra sa stanovišta pristupa hrani; međutim, ostaju mnoge neizvesnosti, uključujući visoke cene đubriva koje mogu uticati na buduće izglede za proizvodnju i egzistenciju farmera, sumorne globalne ekonomske izglede, i kretanja valuta, što sve predstavlja ozbiljan pritisak za globalnu sigurnost hrane“, rekao je glavni ekonomista FAO-a Maksimo Torero.

MEDVEDEV: Zapad želi da uništi Rusiju, to je njihov krajnji cilj

Pored pada cena hrane, inflaciona očekivanja zajedno sa cenama roba (cene goriva) su nedavno smanjena i dolaze kako se rizici recesije na tržištima G10 povlače (SAD su zapale u tehničku recesiju) dok centralne banke agresivno podižu kamatne stope da bi se borile protiv inflacione oluje.

Nulta Tačka/ZeroHedge