Svetski ekonomski forum poziva na „kontrolisano urušavanje“ globalnog sistema ishrane
Svetski ekonomski forum (WEF) pozvao je na „kontrolisano urušavanje“ globalnog sistema ishrane kao deo velikog „reseta“ odnosno načina na koji ljudi konzumiraju hranu.
U uznemirujućem članku objavljenom na njihovoj veb stranici u četvrtak, WEF je objavio da je potrebno zabraniti konzumaciju mesa i tradicionalne oblike poljoprivrede kako bi se sprečilo takozvano „globalno ključanje“.
U članku pod naslovom „Hrana budućnosti: zašto su renoviranje i reinvencija ključni za spas našeg sistema ishrane“, saradnica projekta WEF „Nove granice ishrane“ Juliana Veltman Glezer upozorava na emisije gasova staklene bašte uzrokovane proizvodnjom hrane i upozorava na 60% povećanja potražnje za hranom kada svetska populacija dostigne 10 milijardi.
„Mnogi načini na koje uzgajamo, proizvodimo i konzumiramo hranu izazivaju dvostruku krizu zdravlja ljudi i životne sredine, a složenost će se samo intenzivirati“, upozorila je Glezer.
Sada ćete čuti sve! Budite spremni za istinu koju skrivaju | Goran FES | Mario Zna, 282 Uživo
„Tranzicija hrane ima za cilj da preoblikuje način na koji društvo proizvodi, distribuira, konzumira i odbacuje hranu – transformacija koja će uticati na obostrani napredak zdravlja ljudi i životne sredine“, dodaje se u članku.
Dailywire.com izveštava: Članak je zatim uporedio remont sistema ishrane sa globalnom tranzicijom na obnovljivu energiju, kao što su solarna energija i energija vetra i električna vozila.
UŽAS u Australiji: Bolnica odbila da spasi devojčicu obolelu od raka jer nije vakcinisana! Imala je samo 17 godina https://t.co/cVQEqhoJLq
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) June 16, 2024
„Tranzicija hrane uključuje slično sveobuhvatnu transformaciju, sa dve različite faze promene: renoviranje i reinvencija“, napisala je Glezer. „Dok renoviranje čini postepena poboljšanja u lancu vrednosti hrane, reinvencija ima za cilj sistemsku promenu: potpuno preorijentisanje proizvodnje hrane na način koji menja osnovne strukture unutar moderne prehrambene industrije.
U članku autor iznosi plan u dva koraka za preoblikovanje globalnog snabdevanja hranom: „Obnovite recepte i pakete“ i „Ponovo izmislite sistem“. Prvi korak zahteva „trenutno smanjenje štetnijih sastojaka i komponenti u našoj hrani, uključujući prekomerne nivoe soli, šećera, masti i aditiva“. Glezer piše da svet može „ublažiti štetne efekte na javno zdravlje“ preformulisanjem ishrane.
„Renoviranje bi takođe moglo značiti dodavanje probiotika postojećem proizvodu za poboljšanje zdravlja mikrobioma“, dodaje se u članku.
U drugom koraku, „ponovnom izmišljanju sistema“, pisac WEF-a hvali kompanije kao što je Nestle koje su razvile „proteinski prah bez životinja“. Nestle je 2022. rekao da se njegov proizvod „bez životinja“ pravi fermentacijom i da je „identičan proteinu surutke koji se nalazi u kravljem mleku“.
„I nisu sami“, piše autor. „Prema GFI, 158 kompanija je javno objavilo primarni fokus na fermentaciju za alternativne proteine u 2023. godini, što je povećanje od 16% u odnosu na prethodnu godinu.
U članku se takođe sugeriše da bi veštačka inteligencija mogla da se koristi da pomogne ljudima da kreiraju ishranu „jedinstvenu za genetski sastav pojedinca, faktore načina života i zdravstvene ciljeve“ i da pomogne u smanjenju „ukupnog uticaja proizvodnje i odlaganja hrane na životnu sredinu“.
„Tranzicija hrane je ključni momenat u ljudskoj istoriji, koji zahteva hrabre akcije u svim sektorima, industrijama i disciplinama. Ne postoji jedinstven pristup transformaciji, ali je ključno da prehrambena industrija rebalansira svoj pristup inovacijama sa znatno većim ulaganjima u reinvenciju“, zaključuje Glezer. „Dajući prioritet strategijama koje se iznova pronalaze, uz renoviranje, možemo zacrtati kurs ka otpornijem, pravednijem i održivom sistemu ishrane za generacije koje dolaze.”