Sve vesti Svet

Svi sumnjivi poslovi Hantera Bajdena, sina predsednika SAD

Svi sumnjivi poslovi Hantera Bajdena, sina predsednika SAD

Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, često se nalazi u centru skandala. Nakon brojnih priča o njegovim poslovima u Ukrajini, porezu, koršćenju droga i burnom privatnom životu, u javnost je dospela nova afera koja se vezuje za njegovo ime.

Prema pisanju svetskih medija, on je radio sa kineskom naftnom kompanijom u Kazahstanu, koja je sada pod američkim sankcijama. U istom slučaju je sarađivao i sa bivšim kazahstanskim premijerom koji je sada optužen za izdaju, a sve sa ciljem kako bi  posredovao u unosnom sporazumu o gasovodu, piše Dejli Mejl.

Mejlovi do kojih je Dejli mejl došao pokazuju da se sin predsednika SAD družio sa bivšim premijerom Kazahstana Kerimom Masimovim, koji se sada suočava sa optužbama za veleizdaju, a sve kako bi pokušao da sklopi ugovor o gasovodu vrednom 120 miliona dolara, nakon što su se slični poduhvati suočili sa protivljenjem zapadnih energetskih kompanija.

Jedan od Hanterovih predloženih energetskih ugovora u Kazahstanu uključivao je jednu od najvećih kineskih ofšor kompanija “Oil Corporation” (CNOOC).

Kompanija je sankcionisana 2020. godine i ponovo prošle godine zbog umešanosti u “delovanje kineske vlade u Južnom kineskom moru”. Mejlovi sa Hanterovog nekadašnjeg laptopa pokazuju da je putovao u Peking i Kazahstan kako bi sklopio naftni sporazum između dve zemlje 2014. i 2015. godine. Hanter je posredovao dogovoru u ime ukrajinske gasne kompanije “Burizma” u čijem je odboru bio.

Učešće Hanterovih kineskih poslovnih partnera u Burizmi daju novu i zabrinjavajuću dimenziju njegovim poslovima u istočnoj Evropi – što ukazuje da je radio na dogovoru koji bi direktno mogao da unapredi energetske interese kineske vlade, dok se nadao da će milione dolara prikupiti za sebe.

Kompanija CNOOC je godinama pokušavala da se probije na kazahstansko energetsko tržište. Kineski naftni gigant je pokušao da kupi 615 miliona dolara vredan deo kazahstanskog projekta “Severno Kaspijsko more” od jedinice britanske nafte kompanije “BG Group” 2003. godine, ali ga je blokirala grupa zapadnih kompanija.

Povezanost Hantera Bajdena sa kompanijom kineskom kompanijom CNOOC bi mogao da predstavlja sukob interesa za američkog predsednika, čija je administracija uvela sankcije toj kompaniji. Američko ministarstvo trgovine tvrdi da je CNOOC “u više navrata pretila priobalnim istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa u Južnom kineskom moru, sa ciljem da poveća politički rizik za zainteresovane strane partnere, uključujući i Vijetnam”.

Devon Arčer, Hanterov dugogodišnji prijatelj i poslovni partner koji je takođe imao poziciju u odboru “Burizme” pisao je Hanteru uzbuđen da bi ovaj posao mogao da ih obogati. Mejlovi između njih dvojice pokazuju da je njihov plan bio da kazahstanska vlada dodeli prava na bušenje CNOOC-u, a da platformama i bušotinama upravlja “Burizma”.

U mejlovima iz 2015. godine između Hnatera i njegovih kineskih poslovnih partnera se spominje “Projekat Karmen” u Kazahstanu “sa ciljanom investicijom” od 120 miliona dolara.

U vreme Hanterovog sastanka u Kazahstanu, Masimov je bio imenovan na dužnost premijera po drugi put. Nakon protesta u januaru ove godine, on je otpušten sa funkcije u komitetu za bezbednost i optužen za izdaju. Iako kazahstanske vlasti još nisu objavile detalje optužbi, nema naznaka da su one povezane sa njegovom umešanošću u Hanterov naftni posao.

U mejlovima, Hanter je opisao Masimova kao “bliskog prijatelja”, a njegovog sina Iskandera kao “veoma dobrog prijatelja”.

Ruski političar Žirinovski koji se hvalio kako je primio čak 8 vakcina protiv kovida završio na respiratoru

Poslovi u Ukrajini

Hanter Bajden je bio na udaru kritika bivšeg predsednika SAD predsednika Donalda Trampa i republikanaca koji su postavljali pitanje konlfikta interesa zato što je bio on član upravnog odbora energetske kompanije u Ukrajini u vreme dok je njegov otac Džozef Bajden bio potpredsednik SAD.

Njujork post je 2020. godine pisao da je Hanter upoznao svog oca sa zvaničnikom ukrajinske kompanije “Burizma” godinu dana pre nego što je Bajden navodno izvršio pritisak na ukrajinsku vladu da smeni tužioca koji je istraživao rad te firme.

Ovo otkriće stiglo je u finišu predizborne trke u SAD i postojala je opasnost da bi moglo da sroza šanse Bajdenu za pobedu.

Njujork post se za ove tvrdnje pozivao na „procurele“ mejlove koje je Vadim Požarski, visoki funkcioner ukrajinske energetske kompanije „Burizma“, poslao Hanteru Bajdenu 17. aprila 2015., godinu dana nakon što je Bajden mlađi postao član upravnog odbora sa platom od 50.000 dolara mesečno.

Samo osam meseci nakon što je Požarski mejlom zahvalio Hanteru što ga je upoznao sa ocem, Njujork post je pisao da je tadašnji potpredsednik SAD kontaktirao ukrajinskog lidera Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka, kako bi ih pritisnuo da se reše tužioca Viktora Šokina, preteći im da će zaustaviti zajam od milijardu dolara.

Bajden je tvrdio da nikada nije sa sinom razgovarao o njegovim poslovima van Amerike.

Utaja poreza

Hanter se krajem 2020. godine našao na pod istragom zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza. On je tada rekao je da je slučaj shvatio „vrlo ozbiljno“, ali je uveren da će „objektivna istraga“ pokazati da je svoje poslove vodio „legalno i na odgovarajući način“.

Pozivajući se na dva izvora bliska istrazi, američki CNN je objavio da se analizira nekoliko finansijskih operacija, uključujući i da li su Hanter Bajden i njegovi saradnici prekršili poreski i zakon o pranju novca poslujući sa stranim državama, pre svega sa Kinom,

Korišćenje droga

Hanter se našao u centru pažnje i zbog borbe sa zavisnošću. Njegova zavisnost od alkohola i droga godinama je bila veliki problem, a sam Hanter je detalje iz prošlosti opisao u memoarima „Lepe stvari“, koji su izašli 2021. godine.

Prvo piće je popio one noći kada je njegov otac ponovo izabran za Senat 1978. godine. Tada je imao 8 godina. Kada se rodila njegova treća ćerka 2000. godine, počeo je češće da pije nakon posla u advokatskoj kancelariji. Na kraju je otišao na rehabilitaciju i ostao je trezan neko vreme, a onda se nakon kraha prvog braka vratio na odvikavanje.

„Utapao sam se u alkoholu. Potršio sam par hiljada dolara na krek u te prve dve nedelje“, napisao je on u memoarima.

„Pušio sam krek na svakih 15 minuta“, dodaje on. Poroke je ostavio iza sebe kada je upoznao svoju sadašnju suprugu Melisu.

Buran privatni život

Hanter se našao na udaru kritika javnosti i zbog veze koju je imao sa Hejli, ženom svog brata Boa Bajdena nakon njegove smrti.

U intervjuu za Njujorker, Hanter je rekao da je u avgustu 2016. sa Hejli i njeno dvoje dece otišao na odmor u Hemptons i da su tu počeli da se zbližavaju. Tek nekoliko nedelja kasnije, u jesen, postali su par.

U jednom trenutku su pokušali da žive zajedno, ali nije uspelo.

„Bila je to ogromna greška u oba dela, greška u rasuđivanju rođena u tragičnom vremenu“, ističe on.

Kasnije su pokušali da obnove vezu 2018. godine, ali nije uspelo.

Mesec dana nakon što je objavljen Hanterov raskid sa Hejli, upoznao se sa južnoafričkom manekenkom Melisom Koen. Oženio ju je šest dana kasnije.

Slao nage fotografije devojčicama?

Nekadašnji advokat bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Rudi Đuliani izjavio je krajem 2020. godine da su na laptopu Hantera Bajdena pronađene neprimerene fotografije sa maloletnim devojčicama.

Prema porukama koje je Džulijani pokazao, Hanter je pisao ocu da ga je Hejli optužila da se neprimereno ponaša sa maloletnicima.

Njoj se navodno nije svidelo što goli Hanter razgovara na Fejstajmu sa 14-godišnjakinjom čije je ime namerno skriveno u prepisci. Kako prenose svetski mediji, devojčica je negirala ovaj incident.

Đulijani je naveo da su pored ovih poruka u laptopu Hantera bajdena pronađene i „brojne druge fotografije maloletnih devojčica“. Đulijani je tada istakao da su materijali koje je dobio početkom ovog meseca predati policiji.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA! IDEMO DO KRAJA

Nulta Tačka/Agencije