Sve vesti Svet

SZO MENJA ,,GREŠKE” IZ PRVOBITNOG IZVEŠTAJIMA O PRVIM SLUČAJEVIMA COVID-a U VUHANU ALI NE ŽELI DA OBJAVI OSNOVNE PODATKE

Pisao Elena Vuk

SZO popravlja nekoliko “nenamernih grešaka” sadržanih u zajedničkom izveštaju sa Kinom o poreklu COVID-19, a proučiće i druge potencijalne razlike, navodi Vašington Post, koji je pokrenuo reviziju sa nekoliko pitanja.

Kao odgovor na pitanja iz The Vašington Posta, SZO menja ID sekvence virusa povezanih s tri od 13 ranih pacijenata navedenih u grafikonu u izveštaju i pojasni će da prvi porodični klaster nije bio povezan sa tržištem morskih plodova Huanan u Vuhanu , rekao je potparol SZO.

SZO nije objasnila zašto se čini da karta u aneksima zajedničkog izveštaja SZO i Kine prikazuje prvi slučaj sa jedne strane reke Jangce, dok je vlada Vuhana prošle godine objavila da je prvi pacijent koji se razbolio dec. 8, 2019, živio sa druge strane reke, u okrugu Vučang. -WaPo

Prema potparolu SZO Tariku Jašareviću, nesklad oko toga gde je prvi poznati pacijent živeo u odnosu na reku Jangce nebitan je za hipotezu o curenju iz laboratorije, jer “trenutni prvi poznati pacijent verovatno nije prvi slučaj”.

Jašarević je dodao da su greške u izveštaju nastale zbog “grešaka u uređivanju”, ali da nisu imale uticaja na “postupak analize podataka, niti na zaključke”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Kao što Post primjećuje, “Još uvek nije jasno da li bi jasnost ovih pitanja mogla pomoći istraživačima da shvate šta se dogodilo u Vuhanu. Ali potreba za ispravkom podataka mesecima nakon objavljivanja, u drugoj godini pandemije, može obnoviti pitanja oko spora i komplikacija potrage za poreklom koronavirusa. ”

“Potrebno nam je više objašnjenja o tome koji je izvor greške i informacija”, rekao je Lauvren Gostin, profesor globalnog zdravstvenog prava na Džordžtavn Universitu koji takođe pruža tehničku pomoć SZO.

“Ko je pogrešio? Je li to bila Kina, je li to bio tim, je li to bio SZO?” Gostin nastavlja. “Nema jasnoće, a to se hrani javnim nepoverenjem u integritet i strogost istrage o poreklu.”

ASTRA ZENECA I J&J PRIZNALI DA SU NJIHOVE VAKCINE POTENCIJALNO SMRTONOSNE?! POČINJU DA RADE NA MODIFIKACIJAMA KAKO BI UKLONILI NUSPOJAVE

Više o grešci:

Vašington Post obavestio je prošle nedelje o nedoslednostima u profilu najranijeg službenog pacijenta, kako je navedeno u zajedničkom izveštaju. Kao odgovor na pitanja The Posta, SZO je pregledao slučajeve i odlučio ažurirati dokumenta.

Agencija je potvrdila da je najraniji službeni slučaj, pacijent S01, bio 41-godišnjak, sa sekvencama genoma virusa EPI_ISL_403930, MT019531 i GWHABKH00000001 u različitim bazama podataka. U izveštaju je naveden drugačiji redosled, koji pripada 61-godišnjaku, što je Jašarević nazvao greškom u uređivanju.

Jašarević je rekao da SZO još uvek istražuje zašto službena baza podataka Kineskog nacionalnog centra za genomiku podataka (NGDC) kaže da je pacijent S01 počeo da pokazuje simptome 16. decembra 2019., nedelju dana kasnije od početka 8. decembra zabeleženog u izveštaju SZO.

Naravno, korekcija takođe postavlja pitanja da Kina nije prijavila najraniji poznati slučaj i da bi to mogao biti neko drugi.

Kompjuterski biolog sa sedištem u Sijetlu, Džesi Blum iz Centra za istraživanje raka Fred Hutčinson kaže da bi SZO trebala objaviti više podataka koji potkrepljuju zaključke zajedničkog izveštaja kako bi naučnici sa druge strane mogli analizirati rezultate.

“Svakako je analiza najranijih slučajeva ključni aspekt izveštaja”, rekao je Blum, dodajući “Stoga bi bilo korisno da što više osnovnih podataka bude javno dostupno.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge