Sve vesti Svet

SZO upozorava da sukob u Ukrajini stvara najgore moguće zdravstvene uslove

SZO upozorava da sukob u Ukrajini stvara najgore moguće zdravstvene uslove

Međunarodno zdravstveno telo saopštilo je da bi borbe mogle da pojačaju širenje bolesti u Ukrajini

Zdravstveni nadzor UN-a upozorio je na pogoršanje zdravstvenog stanja u Ukrajini usred tekućih borbi sa ruskim snagama, rekavši da bi rat mogao pomoći u širenju zaraznih bolesti u rasponu od Covida do Morbila.

„Realnost je da su uslovi koje vidimo u Ukrajini najgori mogući sastojci za pojačavanje i širenje zaraznih bolesti“, rekao je u sredu dr Majk Rajan, direktor programa Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, dodajući: „To Nije važno da li je Covid, nije važno da li je dečija paraliza, nije važno da li su boginje, nije važno da li je u pitanju kolera.”

NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA! NOVE, ZABRANJENE INFORMACIJE

Tokom istog brifinga, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrehesus je rekao da je „jedino pravo rešenje za ovu situaciju mir“, pozivajući Moskvu „da se posveti mirnom rešavanju ove krize i da omogući bezbedan, nesmetan pristup humanitarnoj pomoći onima kojima će trebati.” On je napomenuo da je organizacija verifikovala oko 18 zdravstvenih ustanova oštećenih u borbama.

Kijev je u sredu optužio ruske snage za granatiranje bolnice u gradu Mariupolju, rekavši da su deca ubijena u napadu. Moskva je, međutim, osporila optužbe, tvrdeći da su lokalni nacionalistički militanti zauzeli položaje u zgradi nakon što su je očistili od civila.

Ukrajinski zvaničnici su ranije pozvali SZO da prekine „svaku saradnju i razmenu informacija sa Ruskom Federacijom“, navodeći navodne udare na bolnice tokom napada Moskve.

Rusija je pokrenula ono što je predsednik Vladimir Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom“ 24. februara, rekavši da će misija imati za cilj odbranu dve otcepljene republike pod opsadom kijevske vlade od 2014 godine, kao i „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“ zemlje. Ukrajina je napad nazvala „ničim izazvanim“, ističući da nema planova da silom ponovo zauzme separatističke regione i osudivši Rusiju kao agresora.

Nulta Tačka/RT