Sve vesti Svet

SZO želi da preimenuje majmunske boginje

SZO želi da preimenuje majmunske boginje

Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na javnu pomoć u preimenovanju virusa majmunskih boginja na način koji ne bi implicirao pogrdne ili rasističke konotacije.

„SZO održava otvorene konsultacije za novo ime bolesti umesto majmunske boginje“, navodi agencija u saopštenju od petka, pozivajući ljude da pošalju svoje ideje putem onlajn portala.

U međuvremenu, organizacija je objavila da su se globalni stručnjaci dogovorili oko novih imena za varijante virusa majmunskih boginja kako bi ih uskladili sa „trenutnim najboljim praksama“, posebno korišćenjem rimskih brojeva umesto naziva regiona.

Varijante virusa treba da budu imenovane na takav način da se izbegne „uvreda za bilo koju kulturnu, društvenu, nacionalnu, regionalnu, profesionalnu ili etničku grupu“ i svede na minimum šteta koja se može naneti ljudima i životinjama, objasnila je SZO.

Agencija je saopštila da je preimenovala varijante virusa majmunskih boginja i da će se varijante basena Konga u centralnoj Africi od sada zvati Clade jedan (I), a bivša zapadnoafrička varijanta će se nazivati Clade dva (II).

LEKARI i RODITELJI za nauku i etiku pozivaju na LITIJU ZA SPAS SRBIJE 14. 08. 2022 (VIDEO)

Saopštenje SZO dolazi nakon što je šef zdravstva Njujorka Ašvin Vasan pozvao krajem jula globalni zdravstveni nadzor da ubrza preimenovanje majmunskih boginja, rekavši da taj termin nosi „potencijalno razorne i stigmatizirajuće efekte na ugrožene zajednice“.

Država Njujork postala je leglo virusa, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavili su 2.295 slučajeva u toj oblasti.

Ranije ovog meseca, epidemija majmunskih boginja proglašena je za vanredno stanje u javnom zdravstvu u SAD, a ministar zdravlja Ksavijer Besera je pozvao „svakog Amerikanca da majmunske boginje shvati ozbiljno“. Od subote, CDC je registrovao više od 11.000 slučajeva u zemlji.

Majmunske boginje, koje su endemske u delovima zapadne i centralne Afrike, slične su velikim boginjama kod ljudi, bolesti koja je iskorenjena 1980. Njeni početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, iscrpljenost, dok oboleli na kraju razviju karakteristične lezije kože. Najnovija epidemija počela je u maju u gej zajednicama u nekoliko evropskih zemalja.

Napor da se preimenuju majmunske boginje ne predstavlja novu praksu za SZO. Agencija je 2021. godine objavila novi sistem imenovanja za varijante Covid-19 koji je nastojao da koristi grčka slova, a ne imena zemalja u kojima su različiti sojevi prvi put otkriveni.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/RT