Sve vesti Svet

TALIBANI: ŽENE NISU NIČIJE VLASNIŠTVO ALI I DALJE NE MOGU VAN KUĆE I ZABRANJENO IM JE OBRAZOVANJE

Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas dekret o pravima žena u kojem se navodi da žene ne treba da se smatraju “vlasništvom” i da ne bi trebalo da budu prisiljavane na brak.

“Žena nije vlasništvo, već plemenito i slobodno ljudsko biće; niko je ne može dati nikome u zamenu za mir ili da se prekine neprijateljstvo“, navodi se u dekretu talibana koji je objavio njihov portparol Zabihulah Mudžahid, a prenosi agencija Rojters.

Dekretom su utvrđena pravila koja regulišu brak i imovinu za žene, navodeći da žene ne bi trebalo da budu prisiljene na brak i da udovice treba da imaju udeo u imovini svog pokojnog muža.

Afghanistan: Taliban announce new rules for female students - BBC News

Sudovi bi trebalo da uzmu u obzir ova pravila prilikom donošenja odluka, a ministarstva za verska pitanja i informisanje trebalo bi da promovišu ova prava, navodi se u uredbi.

Međutim, dekretom se ne pominje da žene mogu da rade ili pristupaju objektima van kuće ili obrazovanju, što je ranije izazvalo veliku zabrinutost i kritike međunarodne zajednice.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su zabranili ženama da napuštaju kuću bez muškog rođaka i potpunog pokrivanja lica i glave, dok je devojčicama bilo zabranjeno obrazovanje.

Talibani, međutim, sada tvrde da su se promenili i da je dozvoljeno otvaranje srednjih škola za devojčice u nekim provincijama.

NultaTačka/Tanjug