Sve vesti Svet

TEDROS koji je optužen za ratne zločine priča o RASIZMU umesto da pomogne narodima u Etiopiji

TEDROS koji je optužen za ratne zločine priča o RASIZMU umesto da pomogne narodima u Etiopiji

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus koji je ranije optužen za ratne zločine u rodnoj Etiopiji sugerisao je da je rasizam krivac za nedostatak međunarodne pažnje za težak položaj civila u ratom razorenom regionu Tigraj u Etiopiji.

Čovek koji je bio šef bezbednonosnih službi za vreme prolivanja krvi širom Etiopije nazvao je ovo “najgorom humanitarnom krizom na svetu”, sa šest miliona ljudi koji nemaju pristup osnovnim uslugama, Tedros je upitao zašto ta situacija ne dobija istu pažnju kao sukob u Ukrajini, preneo je Rojters.

“Možda je razlog boja kože ljudi”, kazao je na virtuelnom brifingu Tedros, koji je iz Tigraja.

U aprilu ove godine na brifingu je generalni direktor SZO postavio pitanje da li se “životima crnaca i belaca” u vanrednim situacijama širom sveta posvećuje jednaka pažnja.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan takođe je ukazao na očigledan nedostatak zabrinutosti zbog suše i gladi koje se razvijaju na Rogu Afrike i zdravstvene krize koja je usledila.

Organizatori “EVRO PRAJDA” se oglasili nakon Vučićevićeve izjave da je SVE OTKAZANO

“Izgleda da nikoga nije briga šta se dešava na Rogu Afrike”, rekao je Rajan.

SZO je zatražila 123,7 miliona dolara za rešavanje zdravstvenih problema koji su rezultat rastuće neuhranjenosti u regionu, gde živi oko 200 miliona ljudi, a milioni gladuju.

Mogao bi Tedros da pita svog nadreženog, Bil Gejtsa i ostale investitore u veštačke viruse i biolaboratorije da odvoje koju milijardu i da umesto što decenijama eksperimentišu sa raznim bolestima i vakcinama na tlu Afrike, stanovnicima tog kontinenta obezbede osnovne uslove za život.

NultaTačka/EuroNews