Sve vesti Svet

Telegram suspendovao 64 kanala zbog pretnji Nemačke vlade

Telegram suspendovao 64 kanala zbog pretnji Nemačke vlade
Pisao Elena Vuk

Telegram je suspendovao 64 kanala na zahtev uplašenog nemačkog saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne kancelarije kriminalističke policije, preneo je Süddeutsche Zeitung. Jedan od najboljih servisa za razmenu poruka, popustio nakon višemesečnog pritiska Nemačke vlade. Kompanija takođe zatvara kanal Atile Hildmanna nakon zahteva BKA. Ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser želi zadržati visok pritisak na ovu kompaniju.

Stalno viđamo nove talase mržnje i pretnje našoj demokratiji na Telegramu –  izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Nakon ogromnog pritiska savezne vlade na Telegram, ova kompanija u Nemačkoj po prvi put preduzela mere protiv govora mržnje na internetu. Prema informacijama Süddeutsche Zeitunga, Telegram je u proteklih nekoliko dana blokirao ukupno 64 kanala. Prema sigurnosnim krugovima, ovo uključuje antisemitizam i teoriju zavere Atile Hildmanna. Do zatvaranja je došlo zbog pritiska Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne kancelarije kriminalističke policije (BKA), kako navode izvori. BKA je Telegramu poslala odgovarajuću pretragu aparata za gašenje. Ukupno 64 su sada uzeta u obzir.

Daljnji detalji o kontaktima Telegrama i savezne vlade postali su poznati u petak. Prema informacijama, u četvrtak je održan drugi radni sastanak Vlade i Telegrama. Vlada i kompanija želele su da “nastave da budu u bliskom kontaktu”, rečeno je nakon razgovora. Osnivač kompanije Pavel Durov već je uveravao da je na prvom sastanku učestvovao lično.

Da li će Facebook moći da izbegne kraj? Akcije pale za 25%, svi beže na druge mreže- Evo zašto je to tako

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser jasno je dala do znanja da želi preduzeti dalje mere u slučaju Telegram. “Na Telegramu stalno doživljavamo nove talase mržnje i pretnje prema ljudima i našoj demokratiji”, rekla je za SZ. “Brzo i dosledno delujemo protiv ovoga.” Ona će nastaviti da apeluje na ovu kompaniju da ispuni svoje odgovornosti i zakonske obaveze, rekla je ona.

Telegram više ne sme biti akcelerator za desničarske ekstremiste, teorije zavere i druge agitatore. Pretnje smrću i druga opasna sredstva, kao govor mržnje moraju se izbrisati i imati jasne posledice. Federalna kancelarija kriminalističke policije značajno je intenzivirala istrage. Od prvog dana na funkciji vršen je pritisak na mene da nateram Telegram da sarađuje. Ovaj pritisak deluje.

Kanali teorije zavere Atile Hildmanna na Telegramu nisu više dostupni u Nemačkoj od utorka. Korisnici koji mu pokušaju pristupiti dobijaju obaveštenje da se kanal ne može pogledati “jer krši lokalne zakone”. Hildman, koji je postao poznat kao veganski kuvar, delio je “mitove” o korona zaveri, njegov kanal je imao oko 100.000 korisnika na Telegramu. Za ovim 40-godišnjakom od februara 2021. godine raspisan je nalog za hapšenje. Od tada se sakriva i navodi se da je možda u Turskoj.

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova već dugo traži da se govor mržnje i teorije zavera uklone sa Telegrama. Do sada, međutim, kompanija nije ispoštovala zakonsku obavezu brisanja. Ovo je nedavno izazvalo rastući bes u saveznoj vladi. Nemačka je bila u strahu. Jer prve procedure bile su neuspešne jer nemačke vlasti nisu mogle pronaći ni adresu kompanije na koju su mogle poslati obaveštenje. Telegram ima sedište u Dubaiju. Nedavno je vlada otvoreno zapretila ovoj kompaniji ogromnim kaznama do 55 miliona eura.

Telegram nije samo Nemačkoj vladi trn u oku, već svim vladama sveta koje nastavljaju da sankcionišu svaki vid slobode mišljenja i prava da se objavi ISTINA!

Budite sa nama na našem zvaničnom Telegram kanalu –  Redakcije Nulta Tačka

Nulta Tačka/SueddeutscheZeitung