Sve vesti Svet

The Hill- Amerika postaje sve agresivnija kada je reč o naoružavanju Ukrajine

The Hill- Amerika postaje sve agresivnija kada je reč o naoružavanju Ukrajine

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena postaje sve manje oprezna u vezi sa isporukom oružja Ukrajini, izvestio je tokom vikenda The Hill, dodajući da Vašington sada veruje da bi mogao da se izvuče slanjem moćnijeg oružja u Kijev bez izazivanja eskalacije.

SAD oklevaju da ispune zahteve Kijeva mesecima od početka sukoba, posebno kada je reč o teškom naoružanju poput tenkova ili borbenih aviona, navode mediji, dodajući da američki zvaničnici u početku nisu verovali da će Ukrajina izdržati protiv Rusije. dovoljno dugo da iskoristi takvu vojnu pomoć. Vašington se takođe plašio da bi masovna vojna pomoć Ukrajini mogla da izazove opasnu eskalaciju u njenim odnosima sa Moskvom.

„U početku smo bili malo oprezniji… ne znajući da li će Putin … eskalirati, a takođe nismo bili sigurni da li bi Ukrajina mogla da iskoristi ono što smo im [poslali] ili da izdrži dugo protiv Rusije“, rekao je Majkl O'Henlon, vojni analitičar u Institutu Brukings, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu, DC.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Amerika je takođe odlagala testove svoje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III nekoliko puta u proleće kako bi izbegla izazivanje tenzija, navodi The Hill, dodajući da je uspešno testiranje raketa Hipersonic Air-breathing Veapon Concept (HAVC) držano u tajnosti dve nedelje u marta iz sličnih razloga.

Sada se ovaj stav navodno menja jer SAD veruju da Rusija navodno nije uspela da ispuni svoje pretnje, piše The Hill, pozivajući se na nekoliko bivših američkih zvaničnika. „Vremenom je administracija prepoznala da mogu da obezbede veće, sposobnije i teže oružje Ukrajincima, bez reakcije Rusije“ , rekao je za medije Vilijam Tejlor, bivši američki ambasador u Kijevu.

Prema rečima bivšeg diplomate, Moskva je „blefirala i galamila, ali nisu bili isprovocirani“. Ranije su ruski zvaničnici upozorili da će smatrati zapadne konvoje oružja legitimnim vojnim ciljevima – posebno kada stignu na teritoriju Ukrajine. Ipak, do sada nije pogođen nijedan takav konvoj, iako je ruska vojska u nekoliko navrata izvestila o udaru na ukrajinske vojne objekte u kojima se nalazi zapadna vojna oprema.

„Instinkti ljudi u odeljenjima i agencijama, posebno države i odbrane i obaveštajne zajednice, … treba da budu više nagnuti napred i agresivniji“, rekao je bivši visoki vladin zvaničnik za The Hill.

Krajem avgusta, Bajden je odobrio rekordnu isporuku oružja Ukrajini, vrednu skoro 3 milijarde dolara. 1. septembra, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će u bliskoj budućnosti biti objavljeno još paketa oružja. Kako piše The Hill, Vašington bi mogao poslati precizno navođenu artiljerijsku municiju Ekcalibur u Kijev. Ova municija može da putuje i do 70 kilometara, navode mediji.

Moskva je više puta upozoravala da zapadne isporuke oružja Ukrajini samo produžavaju sukob i pogoršavaju ljudsku patnju.

NultaTačka/RT