Sve vesti Svet

TikTok VARA TINEJDŽERE U SAMO-DIJAGNOZAMA – SVE VIŠE RETKIH MENTALNIH POREMEĆAJA KOD MLADIH!

TiktTok VARA TINEJDŽERE U SAMO-DIJAGNOZAMA - SVE VIŠE RETKIH MENTALNIH POREMEĆAJA KOD MLADIH!
Pisao Elena Vuk

Pored nasrtaja na mentalno zdravlje tinejdžera sadržajem ove mreže, veličajući BDSM, čudan seks i druge pohotne teme, na veliku žalost odgovornih roditelja svuda, TikTok se takođe suočava sa kritikama jer ubeđuje tinejdžere da imaju (ponekad retke) mentalne poremećaji, sve od ADHD-a do graničnog poremećaja ličnosti, i ostalo.

Vest se prvobitno pojavila u WSJ-u, koji je razgovarao sa nekoliko srednjoškolaca tinejdžera o njihovim iskustvima sa aplikacijom. Jedna, mlada žena po imenu Samanta Fridly, koja tvrdi da joj je depresija dijagnostikovana sa 10 godina, rekla je za WSJ-u da je ostala budna do 03:00 ujutru dok je gledala beskonačan niz video snimaka o BDP-u i drugim retkim poremećajima kao što su bipolarni poremećaj i višestruko- poremećaj ličnosti.

Mnoge od ovih video snimaka snimaju tinejdžeri ili dvadesetogodišnjaci koji pokušavaju da se prikažu kao “stručnjaci”, ali koji u stvari nemaju formalno iskustvo u lečenju mentalnih bolesti. Neki su podsticali gledaoce da sami postavljaju dijagnozu kod kuće, ubeđujući mlade upečatljive odrasle osobe da imaju ozbiljne poremećaje.

To postaje problem jer mladi ljudi koji uspeju da ubede sebe da imaju ove poremećaje mogu biti u većem iskušenju da se prepuste graničnom ponašanju u pokušaju da ubede sebe i druge da je dijagnoza legitimna.

TikTok video snimci koji sadrže hešteg #borderlinepersonalitidisorder su pregledani skoro 600 MM puta. Međutim, veruje se da samo 1,4% odrasle populacije SAD doživljava ovaj poremećaj, prema Nacionalnoj alijansi za mentalne bolesti.

Samanta Fridley, WSJ

Poremećaj višestruke ličnosti (inače poznat kao disocijativni identitet) je još ređi i pogađa 1% populacije, prema Klivlendskoj klinici. Video snimci koji sadrže hešteg #dissociativeidentitidisorder su pregledani više od 700 miliona puta na TikTok-u. Mnogi video snimci prikazuju tinejdžere i mlade odrasle osobe dok izgleda da prelaze iz jedne ličnosti u drugu.

Jedan stručnjak za mentalno zdravlje rekao je da TikTok video snimci koji pomažu u destigmatizaciji mentalnih bolesti mogu biti od pomoći. Ali tinejdžeri koji su sami sebi postavili dijagnozu su preplavili pružaoce mentalnog zdravlja, potencijalno stvarajući probleme za ceo sistem. Taj isti provajder je rekao da su bili iznenađeni kada su videli veliku količinu video zapisa o MPD-u, s obzirom na to koliko je to izuzetno retko.

Neki se čak brinu da bi bombardovanje tinejdžera ovom vrstom negativnog sadržaja moglo potencijalno da promeni hemiju njihovog mozga.

“Moramo ubediti ovu decu da objave svoje samodijagnoze, ali kada nas napuste, vraćaju se pravo u tu TikTok zajednicu koja jača njihova uverenja,” rekao je Don Grant, izvršni direktor ambulantnih usluga za centar za lečenje tinejdžera Newport Healthcare u Santa Monici, Kalifornija.

Grant nije vodio evidenciju tinejdžera koji koriste TikTok za samodijagnozu, ali je rekao za WSJ da je broj “značajan”.

Ovo je samo najnoviji izveštaj koji postavlja pitanja o TikTok algoritmu, koji vlasnik TikTok-a BiteDance smatra poslovnom tajnom i pažljivo se čuva. Kompanija kaže da radi na podešavanjima algoritma koji bi mogli da zaštite tinejdžere i druge korisnike od preteranog izlaganja samo jednoj vrsti sadržaja.

Svi roditelji koji su zabrinuti zbog samo-dijagnoze svog deteta se ohrabruju da sednu i saslušaju tinejdžera pre nego što donesu presude. Ali ako odbiju da se predomisle, možda je vreme da ih primorate da potpuno izbrišu aplikaciju.

Nulta Tačka/ZeroHedge