Sve vesti Svet

TO JE I BIO DEO PLANA! UMESTO KOVID PROPUSNICA UVODE NAM DIGITALNI IDENTITET I SOCIJALNO BODOVANJE

TO JE I BIO DEO PLANA! UMESTO KOVID PROPUSNICA UVODE NAM DIGITALNI IDENTITET I SOCIJALNO BODOVANJE

Ideja o digitalnom identitetu i novčaniku za građane koji žive u Evropskoj uniji možda datira još od 2020. godine, ali ograničenja iz ere pandemije pokazala su u kojoj meri vlade mogu da zabrane pristup svakodnevnom životu, ako tako odluče – i uz stalno promenljive kriterijume na koje može biti teško uložiti žalbu kada nešto krene naopako.

To je zastrašujuća perspektiva kada se uzme u obzir koliki deo nečijeg života nadnacionalna evropska vlada želi da poveže sa novim sistemom koji bi trebalo da se uvede. Ono što posebno zabrinjava je najava uvođenja sličnih „socijalnih karata“ i u Srbiji, koje će obuhvatiti sve moguće podatke o nekom pojedincu.

Dok je pandemija Kovid-19 divljala u svetu, prve javne izjave o sistemu digitalnog identiteta širom Evrope počele su da se pojavljuju od istraživačkih centara i zvaničnika EU. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u govoru u septembru 2020. da će „Komisija uskoro predložiti siguran evropski e-identitet.

KAMIONDŽIJE ŠIROM PLANETE UJEDINJUJU SE U KONVOJIMA PROTIV MEDICINSKE TIRANIJE

„Onaj u koji verujemo i koji svaki građanin može da koristi bilo gde u Evropi da uradi bilo šta, od plaćanja poreza do iznajmljivanja bicikla. Tehnologija u kojoj možemo sami da kontrolišemo koji podaci i kako se podaci koriste”, rekla je ona.

U isto vreme, svako ko sugeriše da će jednog dana zemlje članice EU primeniti sisteme „ku-ar“ kodova za pristup svakodnevnim mestima, zavisno od broja injekcija koje je diktirala vlada i koji su povezani sa većim sistemom pasoša EU – na osnovu kojeg bi putovanja po bloku biti zavisan – bio bi odbačen kao teoretičar zavere.

Dakle, teško da je teško videti kako sistem „ku-ar“ kodova koji je uveden zbog vladinih zdravstvenih mandata sada ima potencijal da se transformiše u nešto drugo – trajnije, rasprostranjenije i verovatno podlo.

Već je svako u Francuskoj ko se prijavio na veb lokaciju vladinih službi da bi dobio svoj „ku-ar“ za vakcinaciju, primetio kako je taj nalog već povezan sa svim vrstama podataka koji nisu povezani sa zdravstvenim sistemom.

Možete se prijaviti pomoću broja poreskog računa koji je obično rezervisan za pristup vašim poreskim prijavama i procenama, ili pomoću aplikacije za prepoznavanje lica koju je odobrila vlada koja povezuje vaše lice sa vašom već postojećom nacionalnom identifikacijom.

Ali šta ako postoji kvar ili greška? Ili vam neko ukrade ličnu kartu? Već smo videli tokom pandemije šta se može desiti kada vladin sistem bude preopterećen žurbom za proveru i preuzimanje ku-ar kodova pre dugog vikenda, a oni koji imaju rezervisane letove budu primorani da otkažu ili odlože svoje planove jer im nedostaje skeniranje propusnice. Kad smo kod toga, šta je sa jadnicima čiji pametni telefon jednostavno pokvari ili ostane bez baterije u trenutku ukrcavanja ili pristupa mestu?

Zamislite sada da se takav sistem digitalne identifikacione kartice sa ku-ar kodom proširi, kao što EU planira da uradi, da uključi pristup univerzitetskim aplikacijama, prijavljivanju u hotele, iznajmljivanju automobila, otvaranju i pristupu bankovnom računu, javnim uslugama ili zahtevima za bankovne kredite.

Iako mnoge od njih već imaju digitalne komponente, one su podeljene na komade, decentralizovane i nisu povezane sa jednim entitetom kojim upravlja vlada. Kada se uzme u obzir da su istraživači sajber-bezbednosti izvestili da „89% veb-sajtova vlade EU“ koristi tragače koji imaju za cilj „povezivanje aktivnosti na vebu sa identitetima stvarnih ljudi“, nije teško zamisliti kako bi se vaš profil aktivnosti na mreži mogao koristiti – pored toga vašim finansijskim dokumentima – da odobrite ili odbijete vaš zahtev za bankovni kredit sa vašeg digitalnog ID-a.

DANAS U BUNKERU! PREMIJERA VIDEA! POVRATNIK IZ KANADE KOJI JE NAPRAVIO ČUDO

A šta se dešava kada stvari krenu po zlu na načine koje mnogi od nas još uvek ne mogu ni da zamisle? Na primer, prema izveštaju koji je ovog meseca objavila Evropska agencija za sajber bezbednost, „bezbedni“ digitalni identifikacioni dokumenti, čak i oni koji koriste prepoznavanje lica, prepuni su osetljivosti koje uključuju foto napade, video napade ponovne reprodukcije korisnika, napade 3D maskom, i „dip fejk“ napadi.

Još jedan izveštaj koji je ista agencija objavila samo dva dana ranije izaziva potrebu za decentralizacijom takvih ličnih dokumenata.

To je prećutno priznanje da možda vlade – koje stalno kukaju o tome da su podložne sajber napadima i od strane državnih i odmetnutih aktera – nisu baš najbolje pozicionirane da ohrabruju građane da učitavaju i poveravaju što je više moguće svog života njima pod maskom pogodnosti i takozvane „bezbednosti“.

Postoji li ikakva sumnja da ćete, kada EU odluči da pređe punim gasom na kontrolu nad vašim životom, u potpunosti zavisiti od njihove kompetencije ili nedostatka iste? Najnesposobniji u ljudskoj istoriji izgleda žele da nam svima požele dobrodošlicu na putovanje u distopiju.

Totalna kontrola stanovništva, ograničavanje prava, kretanja i sloboda na kašičicu je nešto na šta smo se navikli u kovid agendi, a vladari sveta ne planiraju da nam slobodu koju smo ranije imali više ikada vrate.

NultaTačka/SrbinInfo/RT