Stav

TOTALNI BLACKOUT U KENIJI! CELA ZEMLJA OSTALA BEZ STRUJE NAKON VELIKOG KVARA NA DALEKOVODU

TOTALNI BLACKOUT U KENIJI! CELA ZEMLJA OSTALA BEZ STRUJE NAKON VELIKOG KVARA NA DALEKOVODU

NAIROBI- Snabdijevanje električnom energijom je obnovljeno u delovima Kenije, koja je ranije doživela prekid snabdevanja električnom energijom u celoj zemlji nakon što je pokvaren visokonaponski dalekovod, saopštila je u utorak državna kompanija Kenya Power.

Kenya Power je izvestila da se nestanak struje dogodio u 07:45 , nakon što su se srušili tornjevi koji podržavaju dalekovod visokog napona koji povezuje glavni grad sa branom hidroelektrane Kiamber.

Portparol kompanije potvrdio je da je cela zemlja ostala bez struje.

CENE ĆE TEK SKOČITI?! MMF UPOZORAVA: AMERIKA ĆE JOŠ VIŠE DA POJAČA GLOBALNU EKONOMSKU KRIZU!

U saopštenju na svom Tviter nalogu navodi se da je od 11:14 GMT, struja obnovljena u Najrobiju, Zapadnoj Keniji, Severnom i Centralnom Riftu i Južnoj Njanzi.

“Radimo na obnavljanju napajanja u preostalim područjima pogođenim nestankom”, rekla je Kenya Power.

Kenya Power je jedini distributer električne energije u zemlji, a najveći deo njene energije dolazi od Kenya Electricity Generating Company (KenGen) (KEGN.NR) .

U maju 2020., Kenija je doživela sličan prekid snabdevanja električnom energijom u celoj zemlji nakon što se pokvario deo visokonaponskog dalekovoda koji prenosi struju u Najrobi iz geotermalnih elektrana Olkaria, nekih 75 km (45 milja) od Najrobija.

Krajem decembra, deo drugog dalekovoda poznatog kao Loyaingalani-Suswa, srušio se, prekinuvši deo napajanja i doveo do smanjenja struje u nekim delovima zemlje.

NultaTačka/Rojters