Sve vesti Svet

TOTALNI KOLAPS TURSKE! APPLE U OVOJ ZEMLJI PRESTAJE SA PRODAJOM SVOJIH PROIZVODA, LIRA U KONSTANTNOM PADU, NEMIRI NA ULICAMA (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Apple je privremeno prekinuo prodaju svojih proizvoda kupcima u Turskoj jer turska lira nastavlja sa padom. Zbog vrtoglave inflacije u ovoj zemlji, sinoć su demonstranti izašli na ulice glavnog grada, Ankare i Istambula tražeći ostavku predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prema CNBC-u, turska lira je u utorak pala na rekordno nisku cenu od 13,44 za dolar.

Iako je online Apple Store dostupan kupcima u zemlji, Apple ne prihvata nove porudžbine u Turskoj. Web stranica prijavljuje gotovo sve uređaje kao nedostupne.

Apple inače nije najavio službeni prekid prodaje. Ali je očigledno da je u pitanju pad kupovne moći u ovoj državi, u kojoj je vrednost lire u toku ovee godine pala za 45% u odnosu na američki dolar. Turska valuta je u padu od početka 2018. godine zbog geopolitičkih tenzija sa Zapadom, deficita tekućeg računa, smanjenja deviznih rezervi. Nema reči o tome kada bi Apple mogao nastaviti prodaju u Turskoj. U međuvremenu, stopa inflacije je blizu 20 posto, što dramatično povećava cenu robe.

U utorak uveče demonstranti su izašli na ulice ankarskog kvarta Çankaya, gde se nalazi većina turskih vladinih zgrada i vladinih institucija.

Uzvikivali su “Istifa” (ostavka) i ime Erdoganove vladajuće stranke, Partije pravde i razvoja (AKP). Žviždaljke, lonci i tiganji su bili zvučna pomagala u njihovom izrazu nezadovoljstva.

Erdogan je branio monetarnu politiku svoje vlade, izjavivši da se neće uključiti u “igru koju igraju oni oko povećanja valute, kamata i cena”, već će umesto toga nastaviti sa svojim vlastitim ekonomskim planom.

“Izaći ćemo kao pobednici iz ovog rata za ekonomsku nezavisnost uz pomoć Allaha i našeg naroda”, dodao je turski predsednik.

Nemiri su se proširili na Istanbul, kojim vlada Republikanska narodna partija (CHP), Erdoganova opozicija na nacionalnom nivou.

Jedan od video snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuje sukob policije sa demonstrantima u istanbulskom naselju Kurtuluş.

Istanbul je daleko najveći grad u Turskoj, a nedavno je doživeo niz političkih sukoba između CHP i AKP zbog optužbi za korupciju i nedolično ponašanje.

Nulta Tačka/TheKashmirMonitor