Sve vesti Svet

TRAMP OBEĆAVA SLOBODU DEMONSTRANTIMA OD 6. JANUARA AKO SE VRATI NA MESTO PREDSEDNIKA SAD-a

TRAMP OBEĆAVA SLOBODU DEMONSTRANTIMA OD 6. JANUARA AKO SE VRATI NA MESTO PREDSEDNIKA SAD-a
Pisao Elena Vuk

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da će pomilovati pristalice koji su upali u Kapitol 6. januara prošle godine ako pobedi na izborima 2024. godine.

Obraćajući se okupljenima na mitingu „Spasimo Ameriku“ u Konrou u Teksasu kasno u subotu, Tramp je obećao da će se pobrinuti da pravosudni sistem prema njima postupa pošteno. „A ako to zahteva pomilovanje, mi ćemo im dati pomilovanje, jer se prema njima tako nepravedno postupa“, insistirao je on.

Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv više od 700 ljudi nakon što su Trampove pristalice pre godinu dana zauzele Kapitol Hil u Vašingtonu u pokušaju da blokiraju potvrdu njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena za predsednika. Njih 87 do sada je osuđeno.

DONALD TRAMP PODRŽAO PROTESTE KAMIONDŽIJA U OTAVI

Tramp, čija se navodna uloga u podsticanju opsade takođe istražuje, obrušio se na Selekcioni komitet Predstavničkog doma, koji ispituje događaje od 6. januara. Označio ga je kao „komitet za ‘poništavanje izbora’,” opisujući krivično gonjenje i zatvorske kazne izrečene njegovim pristalicama kao „sramotu”.

„Ovo se nije dogodilo sa svim drugim zločinima koji su se nedavno dogodili. Ništa slično se nije dogodilo“, dodao je on.

Tramp je takođe otkrio neke od drugih radnji koje planira da preduzme ako se uspešno vrati u Belu kuću, uključujući zabranu širenja kritičke teorije rase u školama, vojsci i vladi; otpuštanje „probuđenih generala, koji znaju samo da gube“; i zabranjujući muškarcima da učestvuju u ženskim sportovima.

Nulta Tačka/RT