Sve vesti Svet

Tramp pobedio u anketi CPAC za predstavnika republikanaca na izborima 2024.

Tramp pobedio u anketi CPAC za predstavnika republikanaca na izborima 2024.

Bivši predsednik Tramp osvojio je udobnu većinu glasova u anketi Konzervativne političke akcije (CPAC), zadržavši svoju poziciju favorita za republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Organizatori su na konvenciji CPAC-a u Teksasu objavili da je Tramp osvojio 69 odsto glasova, a prati ga guverner Floride Ron DeSantis sa 24 odsto. Tramp je povećao svoje vođstvo u odnosu na poslednju anketu CPAC-a u februaru, kada je dobio podršku 59 odsto glasača na DeSantisovih 28 odsto.

Senator Ted Kruz (R-Teksas) došao je na treće mesto sa 2 procenta, dok su ostali dobili podršku od 1 odsto ili manje.

U hipotetičkoj anketi bez Trampa u trci, DeSantis je držao vođstvo sa 65 odsto. Donald Tramp mlađi je na drugom mestu sa 8 odsto, Kruz na trećem sa 6 odsto, a bivši državni sekretar Majk Pompeo na četvrtom sa 5 odsto.

Uprkos tome što je DeSantis privukao pažnju kao moguća alternativa Trampu kao kandidatu GOP-a za 2024., Tramp je dosledno dominirao neformalnim anketama CPAC-a od kada je napustio funkciju prošle godine.

NE PUŠTAJU GA U JAVNOST! Bajden ostaje u izolaciji uprkos negativnom testu

Tramp je pobedio u anketi sprovedenoj na CPAC-u u februaru 2021, oko mesec dana nakon što mu je mandat istekao, sa 55 odsto glasova, a sledi ga DeSantis sa 21 odsto. Dobio je podršku od 70 odsto u anketi sprovedenoj na drugoj konvenciji CPAC prošlog jula.

DeSantis je u međuvremenu ostao na drugom mestu, ali nije uspeo da ostvari podršku od 30 odsto.

DeSantis je vodio među potencijalnim kandidatima da bude potpredsednički kandidat sa 43 posto, a slede ga guverner Južne Dakote Kristi Noem sa 9 posto i Pompeo sa 7 posto.

Trampov rejting odobravanja među učesnicima CPAC-a popeo se na 99 odsto, dva poena više u odnosu na februar. Devet od 10 reklo je da snažno odobrava Trampov učinak kao predsednika.

Više od 60 odsto birača navelo je izborni integritet kao najvažnije pitanje, što je znak Trampovog uticaja na stranku, jer on i dalje tvrdi da ga je prevara tokom izbora koštala ponovnog izbora na predsedničkim izborima 2020.

Više od polovine birača je kao jedno od najvažnijih pitanja navelo izgradnju graničnog zida i useljavanje, dok je oko 30 odsto navelo energetsku nezavisnost i ustavna prava.

Rezultati su takođe pokazali da učesnici CPAC-a uglavnom ne očekuju da će predsednik Bajden ili potpredsednica Haris biti demokratski kandidati 2024.

Mnoštvo od 37 odsto veruje da će guverner Kalifornije Gevin Njusom biti demokratski kandidat, dok 16 odsto očekuje bivšu prvu damu Mišel Obamu. Bajdena je izabralo osam odsto, zajedno sa bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Za Kamalu Haris je bilo 4 odsto anketiranih.

Nulta Tačka/KTLA