Sve vesti Svet

Transhumanizam: Pametne telefone menjaju pametna kontaktna sočiva

Transhumanizam: Pametne telefone menjaju pametna kontaktna sočiva

Kompanija Mojo Vision iz Kalifornije planira da zameni pametne telefone pametnim kontaktnim sočivima. Punjeni su sićušnim krugovima, baterijama i jednim od najmanjih displeja na svetu.

Godinama su stručnjaci za tehnologije raspravljali šta će biti sledeća računarska platforma.

Pre deset godina pametni telefoni su zamenili desktop računare kao naš primarni pristup internetu. Sada smo na novoj raskrsnici: izvršni direktor Meta Mark Zakerberg stavlja svoje opklade na metaverzum i VR set, dok Mojo Vision pretpostavlja da će to biti AR sočiva koja će nam omogućiti da istovremeno vidimo i onlajn i stvarni svet.

Blumbergov reporter Parmi Olson posetio je kancelariju Mojo Vision-a i pokušao da iskoristi novu tehnologiju i proveri njenu tehnologiju za praćenje očiju.

Korisnici usmeravaju mali kursor jednostavnim pomeranjem očiju.

Mogao sam da čitam sa digitalnog telepromptera koji je prikazivao niz reči dok sam pomerao oko, a takođe sam mogao da pogledam po sobi da vidim strelice koje pokazuju sever i zapad, dizajnirane da pomognu potencijalnim korisnicima u navigaciji na otvorenom.

Iran planira da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica za sprovođenje strogog zakona o hidžabu

Da bi „kliknuli“ na neku od aplikacija, korisnici bi trebalo samo da pogledaju malu karticu pored aplikacije na dodatnu sekundu. Brojevi i tekst se pojavljuju u gornjem vidnom polju, pokazujući brzinu vožnje biciklom ili vremensku prognozu, ili dajući informacije o predstojećem letu.

Da bi zatvorio aplikaciju, korisnik treba da skrene pogled sa te informacije na čitavu sekundu.

Objektiv uključuje devet titanijumskih baterija koje se obično nalaze u pejsmejkerima i fleksibilno kolo uže od ljudske kose koje obezbeđuje svu snagu i podatke. Blago konveksno ogledalo odbija svetlost od sićušnog reflektora, simulirajući mehaniku teleskopa, koji uvećava piksele koji su spakovani u samo dva mikrona, otprilike 0,002 milimetra.

Dizajn pametnih kontaktnih sočiva nije lak zadatak. Međutim, veće je pitanje kako izbalansirati prisustvo u stvarnom životu dok stalno vidite digitalne informacije.

Ne može se znati kako će Mojo-u to potpuno ublažiti. Ali trend se kreće u tom pravcu, da će ljudi imati trenutni pristup informacijama – kaže Stiv Sinkler, stariji potpredsednik za proizvode i marketing.

Ostaje da se vidi kako tehnologija može uticati na naše ponašanje i način na koji obrađujemo informacije iz stvarnog sveta i AR, ukoliko pametne telefone zamene pametna kontaktna sočiva.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Nulta Tačka/Mediji