Sve vesti Svet

Iran planira da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica za sprovođenje strogog zakona o hidžabu

Iran planira da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica za sprovođenje strogog zakona o hidžabu

Iranska vlada planira da koristi prepoznavanje lica u javnom prevozu za identifikaciju žena koje krše novi strogi zakon o hidžabu.

Korišćenje prepoznavanja lica najavio je sekretar Štaba za promovisanje vrline Mohamed Saleh Hašemi Golpajegani.

Novi strogi zakon o hidžabu potpisao je 15. avgusta predsednik Irana Ebrahim Raisi. On je usledio nakon Dana hidžaba i čednosti, nacionalnog praznika održanog 12. jula, kada su žene protestovale širom zemlje objavljivanjem na društvenim mrežama svojih slika bez pokrivala za glavu.

Neke od žena koje su uhapšene zbog kršenja novog zakona identifikovane su nakon što su video snimci koji ih prikazuju bez hidžaba ili kako nose hidžab na pogrešan način postali viralni na društvenim mrežama.

The Hill- Amerika postaje sve agresivnija kada je reč o naoružavanju Ukrajine

Jedna žena, na čijem se snimku vidi kako je maltretiraju u javnom prevozu jer ne nosi propisno hidžab, uhapšena je, pretučena i primorana da se na nacionalnoj televiziji izvini osobi koja ju je uznemiravala, objavio je Gardijan.

Postoji bojazan da bi se iranske biometrijske lične karte, koje imaju slike lica, mogle koristiti u kombinaciji sa prepoznavanjem lica u javnim prostorima za identifikaciju ljudi koji krše drakonski kodeks oblačenja.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Nulta Tačka/ReclaimTheNet