Sve vesti Svet

TRENER SANDERLENDA LEE DŽONSON KAŽE DA JE VEROVATNO VAKCINA UZROK ODSUSTVA NJEGOVOG GOLMANA

TRENER SANDERLENDA LEE DŽONSON KAŽE DA JE VEROVATNO VAKCINA UZROK ODSUSTVA NJEGOVOG GOLMANA
Pisao Elena Vuk

Trener Sanderlenda Lee Johnson tvrdi da su srčani problemi koji pogađaju njegovog golmana Lee Burgea mogli biti uzrokovani vakcinom protiv Covida.

Burge, 29, isključen je iz Lige 1 do pet nedelja zbog ‘upale srčanog mišića’.

Golman je bio jedan od brojnih igrača Sanderlenda koji su se zarazili Covid-19 početkom januara, ali, dok su se ostali vratili u akciju, Burge nije mogao zbog dugotrajnog problema sa srcem.

Prema The Mirror-u, Burgeu je rečeno, kao deo njegovog lečenja, da ne sme dozvoliti da mu otkucaji srca porastu iznad 100 otkucaja u minuti tokom laganih treninga.

Istraživanje Britanske fondacije za srce navodi da je bilo ‘retkih slučajeva miokarditisa’ – upale srčanog mišića – nakon što su ljudi primili vakcinu Moderna.

Slučajevi se ‘još ređe’ pronalaze kod onih članova javnosti koji su primili Pfizer vakcinu.

DONALD TRAMP PODRŽAO PROTESTE KAMIONDŽIJA U OTAVI

Od onih slučajeva miokarditisa nakon primljene doze vakcine protiv Covida, Britanska fondacija za srce je otkrila da su oni ‘obično bili blagi’ i da se srčana funkcija u većini ‘vraćala u normalu’.

Ali Johnson, 40, rekao je na svojoj pres konferenciji pre utakmice u petak: “Čini se da se to dešava mnogo nakon ovih vakcina ili Covid-a”.

“Ne znam, nisam doktor. Dobio sam informaciju i prva pomisao je igrač. Da li je u formi i dobro i da to dobro preživljava i ima dugu karijeru.’

Johnson je tada malo povukao svoje stavove, priznajući da je “verovatno Covid” uzrok problema.

Dodao je: ‘To je verovatno pomalo kontroverzno. Ne znam odgovor. Bilo bi mi loše savetovati da iznosim takve citate.

‘Burge nije bio posebno sretan kako se osećao u tom periodu. To bi mogao biti  kada je imao Covid i kada je primio vakcinu. Ne znamo tačno šta je uzrokovalo, verovatno je u pitanju Covid.

‘Ima 4-5 nedelja kada mora održavati broj otkucaja srca ispod 100 otkucaja u minuti i napraviti krvne pretrage i nada se da će se vratiti u normalu.

‘Briga o pojedincu mora biti u prvom planu. Poštovanje pripada odeljenju fizio i lekara. Ne želimo da se desi nešto strašno. Svaki znak treperenja srca ili lošeg osećaja i imamo prave provere i to je označeno. Trebao bi se potpuno oporaviti.’

Podaci iz decembra pokazali su da je oko 75 posto igrača u EFL-u – u kojem igra Sanderlend, bilo potpuno vakcinisano.

Dvostruko vakcinisanih igrača bilo je 59 odsto, 16 odsto je trebalo da prime dozu, dok 25 odsto igrača nije nameravalo da dobije vakcinu u to vreme.

Burge je ove sezone u velikoj meri korišten kao rezerva za prvog golmana Sunderlanda Thorbena Hoffmana.

Međutim, igrao je devet puta za Crne mačke, uključujući i poraz u četvrtfinalu Liga kupa u decembru od Arsenala.

Nulta Tačka/DailyMail