Sve vesti Svet Tehnologija

TRENUTNO U IZGRADNJI PRVI MALI NUKLEARNI REAKTOR NA SVETU

Pisao Elena Vuk

Kina

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) pokrenula je u utorak izgradnju prvog na svetu malog nuklearnog reaktora na kopnu u “borbi” da stekne vodeću poziciju na tržištu modularnih reaktora.

Izgradnja demonstracionog projekta započela je u nuklearnoj elektrani Changjiang u provinciji Hainan na jugu Kine, prenosi lokalno izdanje Global Times-a.

Početak izgradnje malog nuklearnog reaktora “Linglong One” dolazi četiri godine kasnije nego što je prvobitno planirano, zbog kašnjenja u regulatornim odobrenjima, napominje Reuters.

Prvobitno je planirano da mali reaktor započne fazu izgradnje 2017.

Godinu dana ranije, mali reaktor “Linglong One” postao je prvi koji je prošao sigurnosnu proveru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Nakon završetka i puštanja u rad, očekuje se da će mali nuklearni reaktor zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom oko 526.000 domaćinstava, izveštava Global Times, ne navodeći vremenski rok za završetak.

CNNC razvija tehnologiju malih reaktora poslednjih deset godina, kako oni kažu.

Prema Svetskoj nuklearnoj asocijaciji, raste interes za male i jednostavnije tehnologije za proizvodnju nuklearne energije, zbog nižih troškova i želje za dodatnom energijom dalje od velikih mrežnih sistema.

“Sveukupno istraživanje i razvoj SMR-a u Kini je vrlo aktivno, sa jakom konkurencijom među kompanijama koje potstiču inovacije”, kažu iz udruženja, napominjući da SAD, Velika Britanija i Kanada takođe razvijaju i podržavaju svoju domaću tehnologiju malih reaktora.

U Sjedinjenim Državama napredni mali modularni reaktori (SMR) ključni su deo cilja Ministarstva energetike da razvije sigurne, čiste i pristupačne mogućnosti nuklearne energije, kaže DOE.

Odeljenje je pružilo podršku razvoju lakih hladno-vodenim SMR-ova, koji su pod revizijom licenciranja od strane Komisije za nuklearnu regulaciju (NRC) i verovatno će biti raspoređeni krajem 2020-ih do početka 2030-ih.

Nulta Tačka/ZeroHedge