Sve vesti Tehnologija

TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA U JEDNOM DANU IZGUBILO 130 MILIJARDI DOLARA

TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA U JEDNOM DANU IZGUBILO 130 MILIJARDI DOLARA

Tržište kriptovaluta naglo je krenulo ka dnu nakon dešavanja na globalnoj sceni.

Svetska kriptovaluta broj jedan, Bitcoin, oslabila je u ponedjeljak na skoro 33.000 dolara, što predstavlja dnevni pad od skoro 5%, prema podacima koje prati CoinDesk.

Druga najpopularnija kriptovaluta, Ethereum, pala je za 9,3% na 2.209 dolara u periodu od 24 sata.

Ranije tokom dana, oba tokena su pala na najniži nivo od jula, svaki je pao za više od 50% od svojih najviših vrednosti svih vremena.

TINEJDŽER HAKER TVRDI DA JE PREUZEO KONTROLU NAD 25 TESLINIH VOZILA

Velika rasprodaja je izbrisala skoro 130 milijardi dolara sa vrednosti celog tržišta kriptovaluta i proširila se na deonice, što je povećalo gubitke zabeležene ranije ove godine, što predstavlja najgoru nedelju od marta 2020.

Rizičnija imovina poput tehnoloških deonica i digitalnih valuta doživela je veliku rasprodaju zbog povećanih geopolitičkih rizika vezanih za sukob između Rusije i Ukrajine, kao i poslednjeg pritiska američkih Federalnih rezervi za pooštravanje monetarne politike bržim tempom od očekivanog.

Štaviše, investitori procenjuju uticaj daljih regulatornih koraka na tržište kriptovaluta širom sveta. Prošle sedmice je Centralna banka Rusije predložila zabranu upotrebe i rudarenja digitalnih valuta. Prošle godine su kineske vlasti zabranile rudarenje kriptovaluta u dolini Sichuan, što je izazvalo negativan uticaj na tržište.