Sve vesti Svet

TURSKA JE POGOĐENA NEVIĐENIM RESTRIKCIJAMA JER IRAN ZAUSTAVLJA DOTOK GASA

TURSKA JE POGOĐENA NEVIĐENIM RESTRIKCIJAMA JER IRAN ZAUSTAVLJA DOTOK GASA

Turska je ove nedelje imala ogromne prekide isporuke električne energije industrijskim potrošačima na nivou bez presedana koji do sada nije viđen, nakon što su zalihe prirodnog gasa u toj zemlji smanjene zbog prekida uvoza iz Irana. Glavne industrijske zone i klasteri i glavna proizvodna mesta, uključujući one stranih proizvođača automobila, pogođeni su nestankom struje nakon što je Iran rekao krajem prošle nedelje da će zaustaviti izvoz prirodnog gasa u Tursku na deset dana, zbog tehničkih problema.

Iran je u petak saopštio da je dotok gasa obnovljen, ali je Turska rekla da su isporuke veoma niske i pod niskim pritiskom.

„Sistem je poremećen zbog niske količine i pritiska. Kompresorske stanice na turskoj strani su spremne, u funkciji i nema tehničkih problema na turskoj strani“, rekao je turski zvaničnik Rojtersu u petak.

Snabdevanje gasom iz Irana u Tursku tek treba da se u potpunosti obnovi, što dovodi do isključenja struje u velikim industrijama ove nedelje, navodi glavna turska kompanija za distribuciju električne energije TEIAS, koju citira Blumberg.

Turska industrijska proizvodnja će od ponedeljka potpuno stati na najmanje tri dana, izvestio je u nedelju Daily Sabah.

Gas čini više od polovine proizvodnje električne energije u zemlji, a iransko zaustavljanje tokova dolazi u vreme naglog povećanja uvoza gasa koji je potreban Turskoj, i koji je postao mnogo skuplji zbog pada turske valute, lire.

NOVO NORMALNO U SKLOPU KLIMATSKE HISTERIJE! VEŠTAČKA STABLA USKORO U VAŠOJ ULICI

Proizvođač automobila Reno je već najavio da će zaustaviti proizvodnju u svojoj fabrici u Bursi na 15 dana, prema izveštajima turskih medija koje citira Blumberg.

„Zone trenutno ulažu izuzetne napore da upravljaju ovim procesom i da gubitke u proizvodnji naših industrijalaca svedu na minimum“, Memi Kutukcu, šef Vrhovne organizacije organizovanih industrijskih zona (OSBUK), rekao je za Daily Sabah.

„Međutim, uprkos tome, znamo da će nestanci struje do kojih dođe u vreme kada se proizvodnja i izvoz ubrzavaju štetiti privredi i industrijskoj proizvodnji“, dodao je on.

Nulta Tačka/ZeroHedge