Sve vesti Svet

U celom svetu raste rizik od potencijalnih DEMONSTRACIJA I NEREDA otkriva nova studija strateške firme

U celom svetu raste rizik od potencijalnih DEMONSTRACIJA I NEREDA otkriva nova studija strateške firme

Zemlje širom sveta doživljavaju „neviđeni“ porast potencijala za građanske nemire, prema novoj studiji Verisk Maplecroft, globalne strateške konsultantske firme sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Preko 100 zemalja iskusilo je „povećanje rizika“ od građanskih nemira u poslednjem kvartalu, saopštila je kompanija u svom Indeksu građanskih nemira (CUI) objavljenom u četvrtak. Indeks je izveden iz skupa različitih istraživanja u kojima se procenjuju različiti faktori, kao što su inflacija i vladini mehanizmi za prevazilaženje ili gušenje sukoba, kao i ukupan uticaj nemira.

Od 198 nacija širom sveta, samo 42 su videle da se rizik od građanskih nemira smanjio u posmatranom periodu, dok je njih 101 videlo da se povećava. U ostatku je situacija ostala nepromenjena u odnosu na prethodni kvartal. Kompanija je povezala rastući rizik od građanskih nemira sa „uticajem inflacije na cene osnovne hrane i energije“.

Kaša sa gusenicama- Ovo je plan Velike Britanije za rešavanje gladi u Africi: Jedite više buba

„Uticaj je očigledan širom sveta, sa nezadovoljstvom stanovništva zbog rastućih troškova života koje se pojavljuje na ulicama razvijenih i tržišta u nastajanju, protežući se od EU, Šri Lanke i Perua do Kenije, Ekvadora i Irana“ , navodi se u saopštenju za javnost. .

Evropa se „izdvaja“ na rang listi negativno, pošto je iskusila porast rizika od građanskih nemira „u velikoj meri zbog posledica ruske vojne operacije u Ukrajini“ , saopštila je kompanija. Očekuje se da će se situacija na kontinentu pogoršati u narednih šest meseci, a „Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Holandija, Nemačka i Ukrajina su među državama sa najvećim projektovanim povećanjem rizika“ , dodaje se.

Registrovani porast rizika od građanskih nemira najveći je od kada je kompanija prvi put objavila CUI 2016.

„S obzirom da više od 80 odsto zemalja širom sveta beleži inflaciju iznad 6%, socioekonomski rizici dostižu kritične nivoe.

Skoro polovina svih zemalja u CUI je sada kategorisana kao visoko ili ekstremno rizična, a očekuje se da će veliki broj država doživeti dalje pogoršanje u narednih šest meseci“, primetio je Verisk Maplecroft.

Malo je verovatno da će se globalni trend uskoro promeniti, upozorila je kompanija. „Samo značajno smanjenje globalnih cena hrane i energije može zaustaviti negativni globalni trend rizika od građanskih nemira. Strahovi od recesije rastu i očekuje se da će inflacija biti gora u 2023. nego u 2022.“ , objašnjava se.

NultaTačka