Sve vesti Svet

U LAJPCIGU NASILJE I HAOS U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI

U LAJPCIGU NASILJE I HAOS U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI

Nemački grad Lajpcig video je kako se njegove ulice pretvaraju u arenu za intenzivne sukobe između policije i izgrednika u novogodišnjoj noći dok su se stotine okupile na istoku grada.

Ubrzo nakon što je sat otkucao ponoć, policija Lajpciga počela je da dobija prve prijave o nasilju i materijalnoj šteti. Policajci su morali da odgovore na skoro 170 poziva u Lajpcigu i okolini za nešto više od dva sata u subotu uveče, navodi se u saopštenju policije. Nazvali su to „naglim povećanjem“ u poređenju sa „običnim petkom uveče“.

Gomila koja se sastojala od „stotina“ ljudi okupila se u ulici Ajzenbanštrase na istoku grada, a oblast je brzo postala arena za sukobe između okupljenih građana i organa za sprovođenje zakona. Policijska vozila gađana su raznim predmetima, uključujući i petarde. Izgrednici su postavili i barikade od kolica za kupovinu i zapalili ih.

Na fotografijama sa lica mesta vide se policajci u opremi za nerede kako se kreću kroz gust dim koji dolazi sa zapaljenih barikada. Ajzenbanštrase je ranije stekla ozloglašenost zbog lokalnih stopa kriminala i trgovine drogom. Čak je nazvana „najgora ulica u Nemačkoj“.

Policija je saopštila da je nekoliko njihovih vozila oštećeno, ali da u sukobima nije bilo povređenih i da su uspostavili kontrolu oko 2 sata ujutru po lokalnom vremenu. Još uvek nije jasno ko je inicirao nasilje i šta je motivisalo izgrednike.

To nije prvi put da Lajpcig vidi sukobe u novogodišnjoj noći. Grad je već neko vreme bio poznat kao centar levičarskog nasilja. Prošle godine nepoznati napadači su zapalili vozila koja pripadaju nemačkoj vojsci – Bundesveru. Pre dve godine, grad je doživeo nerede u okrugu Connewitz – oblasti u kojoj je ove godine došlo do masovnog angažovanja policije i koja je uglavnom ostala mirna u subotu uveče.

Lajpcig nije bio jedini nemački grad koji je bio svedok sukoba između izgrednika i policije u novogodišnjoj noći, pošto su slični incidenti prijavljeni u Štutgartu i Drezdenu, ali su bili manjeg obima.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA – Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/RT