Sve vesti Svet

U Švedskoj od ponoći ne postoji korona histerija! Gotovo je sa restrikcijama

U Švedskoj od ponoći ne postoji korona histerija! Gotovo je sa restrikcijama

Švedska je tačno u ponoć, nepune dve godine od početka pandemije, ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na kovid 19 i otvorila granice za sve građane Evropske unije bez ograničenja.

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale sa istaknutih mesta u švedskim medijima. Ova država je poslednjih dana beležila na desetine hiljada zaraženih, ali od jutros samo podseća nevakcinisane da izbegavaju gužve u zatvorenom prostoru i preporučuje svima koji imaju simptome kovida 19 da ostanu kod kuće.

Gotovo je sa restrikcijama

„Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Za njih postoje posebna pravila ponašanja“, rekla je švedska ministarka zdravstva Lena Halengren.

Tramp poručio Džou Roganu da prestane da se izvinjava rulji koja pokušava da ga cenzuriše

„I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dve doze, treba da uzmete i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri“, dodala je ona.

Koje mere su ukinute

Od danas više ne važe epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, obavezna mesta za sedenje za sva javna okupljanja u zatvorenom, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, da javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju da osiguraju najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu.

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju učešće u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti delimično nastavu održavaju na daljinu i da se u slučaju gužve u javnom prevozu nosi maska.

Građani EU i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani i da su negativni.

Švedska je od početka kovid histerija bila obeležena kao zemlja koja ima najgori način borbe protiv kovida jer nije nikada uvodila kinesko komunistički sistem zatvaranja svojih građana.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA! IDEMO DO KRAJA

NultaTačka/Sputnik