Sve vesti Svet

U VERMONTU GUŽVE PO BOLNICAMA SVI POZITIVNI A BEZ SIMPTOMA I VEĆINA POTPUNO VAKCINISANA

U VERMONTU GUŽVE PO BOLNICAMA SVI POZITIVNI A BEZ SIMPTOMA I VEĆINA POTPUNO VAKCINISANA

Pacijenti u Vermontu(SAD) hrle u bolnice, delom iz straha, a delom zbog slabih simptoma, čime zagušuju bolničke kapacitete.

Odeljenja za hitne slučajeve u Vermontu su preplavljena pacijentima sa COVID-om koji pokazuju male ili nikve simptome, navodi se u izveštaju WCAKS-a. Jedna pogođena bolnica je Regionalni medicinski centar Rutland (RRMC), koji je pretrpan asimptomatskim pacijentima. Udruženje bolnica u Vermontu kaže da čuje slične priče iz drugih delova države.

Medicinski direktor RRMC-a dr. Rik Hildebrant rekao je da su pacijenti bili pozitivni uz brze testove, a zatim su hrlili u hitnu pomoć u potrazi za PCR testovima.

Hildebrant kaže da oni koji su asimptomatski i dobiju pozitivan test na antigen ne bi trebalo da idu u bolnicu, već da se obrate svom lekaru primarne zdravstvene zaštite. Pozvao je građane Vermonta da idu u hitnu pomoć samo ako su njihovi simptomi ozbiljni. „U ovom trenutku nisu toliko kreveti dragoceni resurs, već osoblje. Dakle, moramo imati nekog od našeg kliničkog osoblja koje pruža negu tim ljudima, a oni ne mogu da obezbede negu ljudima u urgentnoj službi“, objasnio je Hildebrant.

IZRAEL PROŠIRIO OGRANIČENJA GREEN PASS-a NA ŠKOLE I PRODAVNICE

Vermont je bio svedok velikog porasta slučajeva COVID-a uprkos tome što ima najveću stopu vakcinacije u zemlji po procentu stanovništva. Prema podacima klinike Mayo, 76,8 % građana je klasifikovano kao „potpuno vakcinisano“, što znači da su primili najmanje dve doze mRNA vakcine protiv covid-a.

Od Dana zahvalnosti, međutim, broj slučajeva u državi je naglo rastao, dostigavši vrhunac od 694 nova slučaja 5. decembra. Iako je stopa slučajeva opala od tog datuma, ostala je veća nego što je bila u oktobru.

Stručnjaci veruju da trenutni porast poseta hitnoj pomoći potiče od straha od varijante Omicrona. Uprkos brojnim izveštajima o povećanoj prenosivosti, blaži simptomi su takođe zabeleženi u pogledu Omicrona u poređenju sa prethodnim varijantama.

Istraživači iz Masačusetsa su nedavno otkrili da varijanta Omicrona ima nekoliko genetskih sličnosti sa virusom odgovornim za običnu prehladu.

Nulta Tačka/NationalFile