Sve vesti Svet

Učestalo nestajanje dece migranata bez pratnje u Americi

Učestalo nestajanje dece migranata bez pratnje u Americi

Federalni i lokalni zvaničnici pokušavaju da lociraju na desetine dece migranata bez pratnje, nakon što je policija u Hjustonu izrazila zabrinutost zbog trenda učestalog nestajanja dece migranata u gradu Teksasu, prema zvaničnicima američke vlade i povezanim imejlovima.

Slučajevi naglašavaju izazove za administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena jer se suočava sa rekordnim brojem dece bez pratnje koja stižu na jugozapadnu granicu.

Ranije ovog leta, policijski detektiv u Hjustonu je upozorio američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih službi (HHS) nakon što je otkrio nešto što je izgledalo kao uzorak dece migranata nestalih iz domova svojih američkih sponzora, prema zvaničniku HHS-a, koji je odbio da bude identifikovan.

HHS je savezna agencija koja nadgleda starateljstvo i oslobađanje dece nakon što su prešla granicu između SAD i Meksika bez roditelja ili zakonskog staratelja.
U avgustu, u retkom koraku, kancelarija za izbeglice HHS sprovela je hitnu nadzornu reviziju puštanja dece bez pratnje sponzorima bez roditelja u oblasti Hjustona, prema zvaničniku HHS-a i internoj e-pošti.

Agencija je otkrila da je od kraja prošle godine u Hjustonu prijavljen nestanak 57 dece migranata bez pratnje, rekao je zvaničnik HHS-a i dva dodatna izvora upoznata sa situacijom. U taj broj uključeno je devetoro dece koja su pobegla iz skloništa HHS u oblasti Hjustona, rekao je zvaničnik.

Do 26. avgusta potvrđeno je da je 46 njih bezbedno, rekao je zvaničnik. Vlasti za sada kažu da nisu pronašle dokaze o trgovini ljudima u vezi sa seksom ili radnom snagom.

Testiranje novih vakcina na miševima PROPALO a odobrene su za davanje ljudima (Grafikon)

Neka od nestale dece koja su pronađena sada imaju 18 ili više godina.

Nekolicina je napustila domove rođaka koji su bili sponzori da bi se pridružili roditeljima koji su bili u Sjedinjenim Državama, rekao je zvaničnik, dodajući da je broj slučajeva koji se razmatraju mali u poređenju sa obimom ukupnih izdanja u toj oblasti.

Okrug Haris u Teksasu, gde se nalazi Hjuston, je destinacija broj 1 za maloletnike bez pratnje, sa više od 6.300 puštenih u periodu od oktobra 2021, kada je počela ova fiskalna godina, do juna 2022.

Više od 200.000 maloletnika koji nisu Meksikanci, koji se ne mogu brzo primetiti na granici, uhvaćeno je kako prelaze sami otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021.
Na početku Bajdenovog predsedništva, porast maloletnika bez pratnje preplavio je stanice granične patrole, ostavljajući decu zaglavljena u uslovima gužve preko zakonskog ograničenja od 72 sata.

Zvaničnici Bajdena su preduzeli korake da prošire skloništa za hitne slučajeve i pojednostave puštanje dece sponzorima, obično roditeljima ili rođacima u Sjedinjenim Državama, dok su u isto vreme nastojali da obezbede da ih ne šalju u domove gde bi se mogli suočiti sa opasnošću ili maltretiranjem.

U nekim slučajevima, oko 15% svih otpuštanja u fiskalnoj godini 2022. do sada, deca se puštaju daljim rođacima ili nepovezanim odraslim osobama koje su proverene, prema podacima HHS.

Zvaničnik iz kancelarije generalnog inspektora HHS nikada nije video ovoliki broj dece bez pratnje prijavljenih za nestanak u jednoj oblasti, ali je rekao da nije jasno da li je trend nov ili ga je policija Hjustona nedavno otkrila.
Gradska policijska uprava saopštila je da „trenutno sprovodi istragu o prijavama nestalih maloletnika bez pratnje“, ali je odbila da odgovori na dodatna pitanja.

Mario Bruzone, viši savetnik za politiku u Ženskoj komisiji za izbeglice, koja se zalaže za decu bez pratnje, kaže da se u nekim slučajevima odnosi sa sponzorima mogu prekinuti.

Deca mogu imati sukobe i pobeći zbog traume doživljene u matičnim zemljama ili na putu za Sjedinjene Države, rekao je on. Begunci su obično „nesrećni deo ovog sveta rada na zaštiti dece“, rekao je on.
Ovde postoji prava tenzija u pogledu toga kako radimo – rekao je Bruzzone.

Iz razloga dobrobiti dece, želimo da se uverimo da mogu da stignu do domova što je brže moguće, dok takođe vršimo skrining neophodan kako bismo osigurali da su domovi u koje idu bezbedni i stabilni.

Tokom pregleda slučajeva u oblasti Hjustona, HHS je otkrio da je desetine dece pušteno na slične adrese, što može biti znak za moguću trgovinu ljudima, prema zvaničniku HHS-a i drugom izvoru. Zvaničnik HHS je rekao da je agencija utvrdila da su adrese u stambenim kompleksima u kojima žive mnoge imigrantske porodice i da to nije značajan razlog za zabrinutost.

Zvaničnik je rekao da je oko 60 slučajeva za oslobađanje podvrgnuto dodatnoj reviziji i da je od njih 53 odobreno za oslobađanje od 26. avgusta.

Prošle godine, puštanje iz pritvora HHS-a je zaustavljeno u i oko grada Enterprisea u južnoj Alabami.

Istraga HHS-a u to vreme bila je fokusirana na to da li maloletnici postaju žrtve trgovaca ljudima koji ih iskorištavaju za rad, rekla su tri izvora upoznata sa istragom.

Dok istražitelji nisu otkrili nikakve dokaze o trgovini decom, pronašli su „eksploatatorske“ radne uslove za neke migrante koji žive u toj oblasti, a otkriveno je nekoliko slučajeva dece koja rade u industrijskim sredinama u državi.

Nulta Tačka/Mediji