Sve vesti Svet

UDARNA VEST: POSLE AMERIKANACA, LONDON POVLAČI DIPLOMATSKO OSOBLJE IZ KIJEVA ZBOG STRAHA OD RUSKE INVAZIJE

UDARNA VEST: POSLE AMERIKANACA, LONDON POVLAČI DIPLOMATSKO OSOBLJE IZ KIJEVA ZBOG STRAHA OD RUSKE INVAZIJE

London je počeo da povlači diplomatsko osoblje zbog straha da je ruska invazija na Ukrajinu neizbežna

Britanija je naredila povlačenje osoblja iz svoje ambasade u Kijevu “kao odgovor na rastuću pretnju” iz Moskve, jer tenzije na ukrajinsko-ruskoj granici i dalje ostaju visoke zbog straha Zapada da Kremlj planira invaziju.

U ažuriranju objavljenom na web stranici Ureda za spoljne poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO), otkriveno je da je London odlučio da “privremeno” povuče deo osoblja i njihovih članova iz Kijeva, uz napomenu da će ambasada ostati otvorena i nastaviti da pruža pomoć britanskim državljanima u Ukrajini.

Vlasnicima pasoša Ujedinjenog Kraljevstva također je rečeno da registruju svoje prisustvo u zemlji.

AMERIČKI PRIVATNI VOJNICI POVEZANI SA NEONACISTIMA SNIMLJENI KAKO OBILAZE UKRAJINSKI FRONT (VIDEO)

Najava je usledila nakon sličnog poteza američke ambasade u Kijevu, koja je kasno u nedelju objavila da je donela odluku da odobri odlazak svog osoblja u Ukrajinu “iz obilja opreza zbog kontinuiranih napora Rusije da destabilizuje zemlju i podrivaju sigurnost ukrajinskih građana.”

Odluka je došla pošto su tenzije između Ukrajine i Rusije na vrhuncu svih vremena, a Moskva je optužena za stacioniranje više od 100.000 vojnika u blizini granice u pripremi za invaziju.

Kremlj je više puta negirao da ima bilo kakav plan za vojni upad i nazvao takve optužbe “neosnovanim i pogrešnim”. Prošle sedmice, američki State Department je sugerisao da bi Rusija mogla napasti “u bilo kom trenutku”.

Britanska odluka da ukloni diplomate dolazi samo dva dana nakon što je London skinuo tajnost obaveštajnih podataka tvrdeći da Moskva nastoji da postavi proruskog lidera u Kijevu. U saopštenju, koje je objavio FCDO, navodi se da je ukrajinski poslanik Evgenij Murajev izabrana alternativa aktuelnom ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

U ponedeljak ujutro, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Twitteru da Kijev “poštuje pravo stranih država da osiguraju sigurnost” svojih diplomatskih misija, ali je taj korak nazvao “preuranjenim” i “primerom preteranog opreza”. Ukrajina je više puta umanjila rizik od ruske invazije.

NultaTačka/RT