Sve vesti Svet

UGANDA ĆE UNIŠTITI 400.000 VAKCINA PROTIV KOVIDA 19

UGANDA ĆE UNIŠTITI 400.000 VAKCINA PROTIV KOVIDA 19

Uganda je spremna da uništi 400.000 doza vakcina protiv Covid-19 koje su trebalo da budu iskorišćene u masovnoj vakcinaciji u podregiji Ačoli.

Vlada je obezbedila preko 500.000 doza Moderna vakcina da bi se koristile u novembru prošle godine sa ciljem da se ispuni cilj vakcinacije 22 miliona Uganđana starijih od 18 godina.

Uganda je do sada ispunila manje od polovine ovog cilja.

Samo 100.000 doza vakcine je iskorišćeno, a 400.000 doza je otišlo u otpad, rekla je ministarka zdravlja Džejn Rut Aseng.

Lokalni mediji izveštavaju da je 279 doza neiskorišćenih vakcina bila AstraZeneca kojoj je istekao rok trajanja.

„Moderna je ultra zamrznuta, mora se odmrznuti. Pre upotrebe, kada je bila neiskorišćena u Ačoliju, odneli smo je u zapadnu Ugandu, ali nismo mogli da je iskoristimo pre nego što prođe 30 dana“, rekla je ona.

SINGAPUR ZABRANJUJE NEVAKCINISANIMA DA DOĐU NA POSAO

Ministarka zdravlja je pripisala nisku stopu vakcinacije mitovima i zabludama o efektima vakcina.

Da bi povećala skladištenje vakcina, vlada je dobila opremu za hladni lanac u vrednosti od 8,3 miliona dolara koja će biti poslata za skladištenje vakcina.

U decembru 2021. Nigerija je uništila preko milion doza vakcine AstraZeneca Covid-19 kojoj je istekao rok trajanja. Doze kojima je istekao rok trajanja uništene su na deponiji u prestonici Nigerije Abudži, nedelju dana nakon što je ta zemlja objavila da više neće prihvatati donirane vakcine sa kratkim rokom trajanja.

SVI SMO OVO ČEKALI – Mejnstrim mediji se povlače – SLEDI VELIKI KRAJ ALI NA OVO MORATE BITI SPREMNI

Nulta Tačka/AfricaNews