Srbija Sve vesti

UKINUTE KOVID PROPUSNICE! Odluka važi od Subote

UKINUTE KOVID PROPUSNICE! Odluka važi od Subote

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je počela u 16 časova, u Vladi Srbije, doneta je odluka o ukidanju kovid propusnica.

Ministarka Darija Kisić Tepavčevič je rekla da ostaje preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru.

– U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno – rekla je ona.

Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

– Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida – rekla je Kisić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u ponedeljak Tanjugu da je epidemiološka situacija u zemlji povoljnija.

– Imamo povoljniju situaciju, ali da li možemo da garantujemo da će tako i ostati – to niko ne može. Kovid nas je naučio da to ne možemo da predvidimo. Mi radimo šta je do nas, svi dobro znamo da treba da se ponašamo tako da sprečimo širenje virusa – poručio je Lončar.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da kovid propusnice više nemaju svoju ulogu.

Takođe, razgovaralo se i o ukidanju karantina za kontakte, ali i o važenju kovid sertifikata koji je potreban za putovanje u inostranstvo. Tema razgovora bila je i uvođenje četvrte doze za one koji su u riziku, međutim, jedna mera najverovatnije neće biti ukinuta, a to je nošenje maski u zatvorenom.

KRIZNI ŠTAB danas donosi odluku o ukidanju kovid pasoša! Tiodorović se ponovo bavi predviđanjem

Evo šta su sve pokušali da sakriju od VAS- Više od 1.200.000 hakera je u RATU a METE su SVI

Nulta Tačka/Novosti