Sve vesti Svet

Ukrajina dobila borbene avione! Pentagon potvrđuje ali donacija ostaje skrivena

Ukrajina dobila borbene avione! Pentagon potvrđuje ali donacija ostaje skrivena

Ukrajina je dobila borbene avione i rezervne delove za jačanje svojih vazduhoplovnih snaga, izjavio je portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi, ali se ne otkriva koja zemlja ih je poslala.

„Oni (Ukrajinci) sada imaju više borbenih aviona na raspolaganju nego pre dve sedmice“, rekao je Kirbi, ali, kako javlja Frans pres, nije precizirao broj aviona niti njihov tip i poreklo.

SAD, Velika Britanija i Kanada su se prethodno u utorak obavezale da će poslati još artiljerije u Ukrajinu kako bi joj pomogla da brane oblast istoku zemlje, gde je Rusija počela sveopšti napad, podseća Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je juče novinarima nakon razgovora s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i drugim zapadnim liderima rekao da će artiljerijsko oruđe biti u narednom kontingentu oružja koje će poslati SAD.

Takođe, SAD i Evropska unija (EU) postigle su „široki konsenzus o potrebi povećanja pritiska na Kremlj, posebno kroz uvođenje dodatnih sankcija“, saopštila je u utorak uveče italijanska vlada.

To je potvrdila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navodeći da će biti pojačane sankcije Rusiji.

Nulta Tačka/Danas