Sve vesti Svet

Ukrajina pozvala SZO da prekine saradnju sa Rusijom

Ukrajina pozvala SZO da prekine saradnju sa Rusijom

Ministarstvo zdravlja Ukrajine optužilo je Moskvu za napade na “bolnice i  ambulantna kola” tokom svoje vojne operacije

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja “poziva [Svetsku zdravstvenu organizaciju] (SZO) da prekine bilo kakvu saradnju i razmenu informacija sa Ruskom Federacijom” , navelo je danas ministarstvo u objavi na Facebooku. Ukrajinski zvaničnici optužili su ruske snage za “zločine protiv čovečnosti”.

“Rusija je pokrenula terorističke napade na civile i medicinare u Ukrajini” , saopštilo je ministarstvo, dodajući da ruske trupe koje učestvuju u vojnoj operaciji koja je u toku u Ukrajini “granatiraju bolnice, ambulantna kola, sirotišta i civile”.

Kineska ambasada u Rusiji po društvenim mrežama podsetila na zverstva Amerike po celom svetu

Ministarstvo nije dalo nikakve konkretne primere ili dokaze koji bi potkrepili svoje tvrdnje. Pozvao je sve druge agencije UN-a zadužene za humanitarna pitanja da premeste svoja predstavništva iz Moskve.

Ova izjava dolazi četiri dana nakon velike vojne operacije koju je Moskva pokrenula u Ukrajini. Operacija je imala za cilj “demilitarizaciju” i “denacifikaciju” Ukrajine, navodi Kremlj. Rusija je više puta izjavljivala da njene snage ne gađaju nikakve civilne objekte.

Izričito je rečeno da koristi visokoprecizno oružje za napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Kijev je ranije okrivio Rusiju za incidente u kojima su projektili pogodili stambene zgrade, uključujući i ukrajinsku prestonicu- nešto što je ruska vojska negirala.

SZO do sada nije odgovorila na apel Ukrajine.

NultaTačka