Sve vesti Svet

Ukrajinci brže bolje uklonili zajedničku fotografiju Zelenskog i nacističkog simbola

Ukrajinci brže bolje uklonili zajedničku fotografiju Zelenskog i nacističkog simbola

Predsednička kancelarija Ukrajine promenila je set fotografija prikazanih iz posete Vladimira Zelenskog nedavno ponovo osvojenom gradu Izjumu na istoku zemlje. Slika naoružanog čuvara Zelenskog koji nosi flaster u SS stilu tiho je uklonjena sa svih platformi.

Fotografija, koja je prvobitno objavljena na predsedničkom sajtu, Telegramu i drugim društvenim medijima, prikazuje vojnika sa stilizovanom lobanjom i simbolom ukrštenih kostiju koji veoma podseća na oznake koje koristi 3. SS Pancer divizija „Totenkopf“.

Oznake, koje se obično smatraju simbolom mržnje, popularne su među mnogim neonacistima.

Ofanzivna zakrpa je izgledala kao modernizovana, ‘taktička’ verzija oznake, sa lobanjom ukrašenom balističkim šlemom sa slušalicama. Ali izgleda da šlem prikazuje simbol ključa skeleta, oznake 1. SS Panzer divizije Leibstandarte SS Adolf Hitler.

Očigledni pokušaj kontrole štete, međutim, bio je samo delimično uspešan. Zakrpa je još uvek delimično vidljiva na drugoj fotografiji koja se još uvek nalazi na nalogu Zelenskog na društvenim mrežama.

Zelensky's armed guard spotted with WWII Nazi insignia | Al Mayadeen English

Ukrajinski zvaničnici su više puta poricali prisustvo bilo kakvih neonacističkih elemenata u vojsci zemlje, otvoreno odbacujući takve tvrdnje kao „rusku propagandu“. Uprkos tome, ukrajinski vojnici sa raznim neonacističkim simbolima više puta su se pojavljivali na zvaničnim fotografijama koje su objavile vlasti zemlje.

Krajem avgusta, Zelenski je na Instagramu postavio sliku na kojoj se vidi ukrajinski vojnik koji nosi flaster 14. Vafen grenadirske divizije SS-a, poznate i kao 1. Galicijska divizija. Jedinica, koju su pretežno činili ukrajinski dobrovoljci iz regiona Galicije, prvenstveno je poznata po činjenju ratnih zločina i masakriranju poljskih civila tokom Drugog svetskog rata.

Ranije ove godine, kancelarija Zelenskog je objavila fotografiju ukrajinskog artiljerca koji nosi originalnu zakrpu „Totenkopf“. Ironično, slika je dospela u izbor fotografija za proslavu Dana pobede u Drugom svetskom ratu, a podelilo ju je i Ministarstvo odbrane zemlje.

NultaTačka