Sve vesti Svet

Ukrajinci pred povlačenjem iz Bahmuta, Soledara, Marinke i Avdejevke

Ukrajinci pred povlačenjem iz Bahmuta, Soledara, Marinke i Avdejevke

Savezničke snage potpuno očistile Peski, vojno utvrđenje na periferiji Donjecka

Ukrajinci očekivano sve brže gube borbene položaje koje su utvrđivali osam godina, a i gradove i teritorije.

Svetski poznata ruska privatna vojska „Vagner“ ušla je u strateški važni grad Bahmut kome će, čim bude oslobođen, biti vraćeno staro ime – Artjomovsk.

Borbe se vode na istoku grada, najžešće oko Ulice Patrisa Lumumbe.

Sa padom Bahmuta, koji ima preko 73.000 stanovnika, Ukrajinci će morati da beže i iz Opitnog i Zajceva, a Kodemu, za koju se vode borbe, već gube.

Iz Bahmuta će ruska vojska direktno ugrožavati za kijevsku huntu još važniji Kramatorsk i Slavjansk, a i važne gradove Konstantinovka i Družkovka.

DeSantis poslao policiju da izbaci suspendovanog državnog tužioca iz kancelarije kojeg podržava Soroš

Ratni izveštač moskovskog dnevnog lista „Izvestija“, Denis Kulaga, javlja da artiljerijska kanonada oko Bahmuta od jutros ne prestaje ni na minut.

On naglašava da „radi“ i ukrajinska artiljerija i da to može biti „dimna zavesa“ koja će prikriti odstupanje ukrajinske glavnine iz grada.

Ulazak savezničkih snaga u Bahmut potvrdio je i ambasador Luganske Republike u Rusiji Rodion Mirošnjik.

Savezničke snage potpuno su ovladale naseljem Peski i odatle će krenuti na sever prema Vodjanom i Orlovki. Da Ukrima koji još brane Avdejevku odseku put na zapad.

Preuzele su kontrolu i nad više od polovine Marinke iz koje su Ukri svih poslednjih godina, kao i iz Avdejevke granatirali Donjeck, izjavio je Vitalij Kiseljov, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR.

Ruska vojska paralelno napada gradiće Bajrak i Gusarovka, važna ukrajinska utvrđenja na desnoj obali Severskog Donca. Sa namerom da napravi veliki placdarm za nastupanje i prema Slavjansku i za zalaženje s juga i jugozapada ukrajinskim snagama koje drže Harkov.

Ruska vojska i Drugi korpus DNR ušli su i u Soledar i „dave“ Avdejevku. Tako da su tri ukrajinske jedinice – 54. mehanizovana, 56. i 58. motorizovana pešadijska brigada – ne samo izgubile borbenu sposobnost zbog velikih gubitaka, nego i svojevoljno napustile položaje.

Savezničke snage poslednjih dana brže prodiru iz dva razloga: najbolje ukrajinske jedinice su u dobroj meri desetkovane (poginuli, teže i teško ranjeni…), a naučile su i da mnogo efikasnije uništavaju američke radare za protivartiljerijsku borbu.

Nulta Tačka/SrbinInfo