Sve vesti Svet

UKRAJINSKA vojska pretrpela ogromne gubitke: Zelenski pokušao da uništi branu i podavi ljude

UKRAJINSKA vojska pretrpela ogromne gubitke: Zelenski pokušao da uništi branu i podavi ljude

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini koja je započela 24. februara.

Večernji brifing o stanju na frontu u Ukrajini dao je general-major Igor Konašenkov.

On je rekao da su ujutro 15. aprila, ruske oružane snage sprečile su pokušaj kijevskog nacističkog režima da pogodi HE Kahovskaja.

Ovaj kritični objekat obezbeđuje regulisanje toka reke Dnjepar, snabdevanje električnom energijom Hersonske oblasti, kao i vodosnabdevanje poljoprivrednih regiona južne Ukrajine i severnih regiona Krima.

Oko 7 sati ujutro po moskovskom vremenu, divizija ukrajinske 19. odvojene raketne brigade napala je hidroelektranu Kahovska sa dve taktičke rakete Točka-U.

Veličanstvene slike obilaze svet! VIŠE OD 15.000 LJUDI SE OKUPILO U BEOGRADU U ZNAK PODRŠKE RUSIJI (VIDEO)

-Uništenje brane hidroelektrane Kahovskaja udarom trebalo je da dovede do nekontrolisanog ispuštanja vode Dnjepra i da izazove poplave mnogih naselja u Hersonskoj oblasti, zajedno sa ljudima, kako bi se sputavale akcije ruske oružane snage, kazao je Konašenkov.

Obe rakete su, kako je saopštio general, oborene u vazduh od strane ruskih sistema PVO. Fragmenti jednog od njih pali su na selo Novaja Kahovka, u oblasti Herson. Oštećene su zgrade i vrtić.

– Povređena su žena i dete, kojima su ruski vojnici ukazali prvu pomoć na licu mesta. Sada su prebačeni u bolnicu, kazao je Konašenkov.

On je saopštio i da je tokom dana, 10 neprijateljskih ciljeva gađano je visoko preciznim vazdušnim raketama.

U izveštaju se navodi da su pogođena – u naseljima Barvenkovo, Kramatorsk i Lisičansk, tri rejona koncentracije jedinica 81. i 93. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih trupa; U naseljima Povstanskoje u Odeskoj oblasti i Novoelizavetovka, dva mesta koncentracije ukrajinske vojne tehnike i naoružanja; U oblastima naselja Parutino i Nikolajev, skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja; U Jasenovu i Sribnom, punktovi razmeštanja nacionalističkih formacija.

– Raketne trupe i artiljerija pogodile su 217 vojnih objekata Ukrajine, uključujući 15 komandnih mesta ukrajinskih trupa, kao i 201 uporište i područja koncentracije neprijateljske ljudstva, kazao je Konašenkov.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR ŠARGIĆ- Budućnost zavisi od ovoga- Upravo gledamo rušenje SVETSKOG PORETKA

On je dodao i da je Operativno-taktička avijacija uništila tokom dana šest ukrajinskih vojnih objekata. Među njima – artiljerijsku bateriju, dve instalacije višecevnih raketnih sistema, dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i tri zone koncentracije ljudstva i ukrajinske vojne opreme.

– Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu Tu-143 „Reis“ u blizini naselja Oktjabrski, kazao je Konašenkov.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, ukrajinska vojska izgubila je: 132 aviona, 105 helikoptera, 245 protivvazdušnih raketnih sistema, 457 bespilotnih letelica, 2.224 tenka i druga borbena oklopna vozila, 251 višecevni bacač raketa, 971 komada poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.123 jedinice specijalnih vojnih vozila.

NultaTačka/Novosti