Sve vesti Svet

Ukrajinski ambasador podigao mržnju na viši nivo: Svi rusi su naši neprijatelji

Ukrajinski ambasador podigao mržnju na viši nivo: Svi rusi su naši neprijatelji

Izaslanik Ukrajine u Berlinu Andrej Melnik izazvao je kritike nakon što je sve Ruse nazvao „neprijateljima“ u intervjuu za nemačke novine, a kasnije je ponovio svoje reči. NJegovi komentari izazvali su optužbe da je izjava „ništa drugo do fašizam“.

-Reći ću vrlo jasno – Rusija je za nas neprijateljska država i svi Rusi su sada neprijatelji Ukrajine“, rekao je Melnik za u intervjuu za Frankfurter Zajtung.

Dalje e rekao da nije njegova „briga“ da „razlikuje“ između „dobrih“ i „loših“ Rusa.

Ambasador je odgovarao na pitanje zašto je odbio dobrotvorni koncert koji je krajem marta organizovao predsednik Frank-Valter Štajnmajer na kojem su nastupili i ruski i ukrajinski muzičari. Melnik je događaj nazvao „provokacijom“, dodajući da ne može zamisliti da Rusi i Ukrajinci „slave zajedno“ i „uživaju u kulturi“ sve dok u njegovoj zemlji besni rat.

Poznat po svom oštrom govoru, Melnik je takođe optužio Nemce i njihovog predsednika za bezosećajnost, tvrdeći da oni jednostavno „ne mogu da razumeju“ prirodu nevolje jer nisu „na udaru“ sukoba.

Diplomata, koji je rekao da nikada nije imao ruske prijatelje i da „nema iluzije“ o budućnosti, dodao je da je „Ukrajina bila, jeste i verovatno će ostati neprijatelj ruskog društva još dugo vremena“, dok će Rusija ostati „neprijatelj Ukrajine čak i posle rata“.

Intervju je izazvao talas kritika čitalaca.

-Uz dužno poštovanje, gospodine ambasadore, to je sramota za diplomatu vašeg ranga“, napisala je jedna osoba. Druga je navela, „prema članku, gospodin Melnik je rasista i mora mu se zabraniti da govori na društvenim mrežama i u medijima.

Melnik je, međutim, ponovio svoj stav, objavljujući na Tviteru fotografiju novina u štampanom izdanju i popratio je velikim slovima: „SVI RUSI SU SADA NAŠI NEPRIJATELJI“.

Salva kritika, međutim, očigledno nije promenila njegovo mišljenje. U nedavnom tvitu, on je osudio još jedan nemački muzički događaj na kome je ruski violinista dobio nagradu.

-Nikada više neću posetiti [nemački grad] Osnabrik, napisao je Melnik, osuđujući „licemerne graditelje mostova“ čiji muzički mostovi „vode pravo u pakao“.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nemačke vlasti nisu komentarisale njegove izjave, iako je časopis Štern njegove reči nazvao „drastičnim“.

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

NultaTačka/Novosti/RT