Sve vesti Svet

UNAIDS potvrdio “značajan” broj slučajeva MAJMUNSKIH BOGINJA među homosekusalcima i pozvao na zaustavljanje STIGMATIZACIJE

UNAIDS potvrio značajan broj slučajeva MAJMUNSKIH BOGINJA među homosekusalcima i pozvao na zaustavljanje STIGMATIZACIJE

Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS (UNAIDS) upozorio je da stigmatizirajući jezik koji se koristi u izveštavanju o virusu majmunskih boginja može ugroziti javno zdravlje.

Više od 100 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva virusa majmunskih boginja do sada je prijavljeno u skoro 20 zemalja u kojima virus nije endemičan. Većina infekcija je prijavljena u Evropi, ali potvrđeni i sumnjivi slučajevi prijavljeni su na Bliskom istoku, u Severnoj Americi i Australiji.

UNAIDS je rekao da je “značajan deo” nedavnih slučajeva majmunskih boginja identifikovan među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ali prenos je najverovatnije bliskim fizičkim kontaktom sa obolelim od majmunskih boginja i mogao bi uticati na bilo koga.

“Stigma i okrivljavanje potkopavaju poverenje i sposobnost da se efikasno odgovori tokom epidemija poput ove”, rekao je zamenik izvršnog direktora UNAIDS-a Matthew Kavanagh.

“Iskustvo pokazuje da stigmatizujuća retorika može brzo onemogućiti odgovor zasnovan na dokazima izazivanjem ciklusa straha, odvraćanjem ljudi od zdravstvenih usluga, ometanjem napora da se identifikuju slučajevi i podsticanjem neefikasnih, kaznenih mera.”

Majmunske boginje su obično blagi virus koji može izazvati groznicu, glavobolju, kao i karakterističan kvrgav osip na koži, ali može biti i težak. Simptomi obično nestaju nakon dve do četiri nedelje.

Bolest se smatra endemskom u 11 afričkih nacija.

Postoje dva glavna soja: soj Kongo, koji je teži – sa smrtnošću do 10 posto – i zapadnoafrički soj, koji ima stopu smrtnosti od 1 posto slučajeva.

Kavanagh je rekao da UNAIDS ceni LGBTI zajednicu što je prednjačila u podizanju svesti o majmunskim boginjama i ponovio da ova bolest može pogoditi bilo koga.

“Ova epidemija naglašava hitnu potrebu da lideri ojačaju prevenciju pandemije, uključujući izgradnju jačih
kapaciteta predvođenih zajednicama i infrastrukture za ljudska prava kako bi se podržali učinkoviti i nestigmatizujući odgovori na epidemije”, dodao je Kavanagh.

BATUT uskoro dostavlja lekarima uputstvo kako da prepoznaju majmunske boginje

SZO je u ponedjeljak saopštila da se epidemije majmunskih boginja u neendemskim zemljama mogu obuzdati i da se zaustavi prenos virusa s čovjeka na čovjeka.

“Želimo zaustaviti prenos sa čoveka na čoveka. To možemo učiniti u neendemskim zemljama… Ovo je situacija koja se može obuzdati,” rekla je voditeljka SZO-a za nove bolesti Maria Van Kerkhove uživo na društvenim mrežama zdravstvene agencije UN-a.

NultaTačka/AlJazeera/UnitedNations