Sve vesti Svet

Uništavanje malih privrednika- Sve više firmi u EU odlazi u STEČAJ

Uništavanje malih privrednika- Sve više firmi u EU odlazi u STEČAJ

Već četvrti kvartal zaredom raste broj zahteva za stečaj

Broj proglašenja stečaja u EU porastao je za 2,2 odsto u periodu april-jun 2022. godine, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke agencije Evrostat.

„ U drugom kvartalu 2022. godine, desezonirani broj proglašenja bankrota porastao je za 2,2% u EU i za 2,5% u evrozoni, u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine“, navodi agencija u izveštaju objavljenom u sredu. .

Agencija ne daje tačan broj prijava, samo procenat. Međutim, prema Eurostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom.

Letonija je zabeležila najveći rast tokom izveštajnog perioda, sa brojem preduzeća koja su podnela zahtev za bankrot za 74,4%. Slede Belgija koja je zabeležila rast od 14,7% i Danska (11,9%).

Danska će omogućiti i najmlađoj deci mogućnost PROMENE POLA

Tokom ovog perioda, kompanije su podnele zahtev za bankrot u skoro svim sektorima privrede EU, navodi Eurostat. U poređenju sa periodom pre korona histerije, povećan je broj prijava posebno u oblasti prevoza, skladištenja i smeštaja, kao i usluga ishrane.

Proglašenje stečaja je obično početak postupka čiji je cilj proglašenje preduzeća nesolventnim. Reč je o sudskom podnesku, koji se izdaje radi najave finansijske borbe u kompaniji, međutim, često je privremen i ne dovodi uvek do prestanka poslovanja preduzeća.

NultaTačka