Sve vesti Tehnologija

UOČEN DIV KOJI PUTUJE SUNČEVIM SISTEMOM! KOMETA ILI MALA PLANETA?

UOČEN DIV KOJI PUTUJE SUNČEVIM SISTEMOM! KOMETA ILI MALA PLANETA?
Pisao Elena Vuk

Astronomi su nedavno pregledali istraživanja mračne energije(Dark Energy Survey) kako bi mapirali hiljade supernova i mnogo miliona galaksija, u pokušaju da saznaju više o širenju našeg svemira, nakon što su naišli na nešto potpuno neočekivano.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Ogromna stena, za koju se kaže da je ili “mega-kometa” ili manja planeta, probija se kroz Sunčev sistem, prema NASA-inom sistemu praćenja.

Objekt za koji se procenjuje da je širok između 100 i 370 kilometara, otkriven je tek nedavno nakon što su astronomi detaljno istražili sistem istraživanja mračne energije, koji je prethodno beležio galaktičke podatke između 2014. i 2018. godine.

Pod nazivom UN271 iz 2014. godine, veruje se da je stena transneptunski objekat, što znači da kruži oko Sunca i nalazi se oko Neptuna – poslednje planete u našem Sunčevom sistemu pre Plutona. Obično su ti predmeti mešavina leda, kamena, ugljen-dioksida, metana i drugih supstanci, ali sastav diva još uvek nije jasan.

UN271 iz 2014. godine je neobičan, ne samo zbog svoje ogromne veličine, iako su naučnici i dalje sumnjičavi u pogledu stvarnih dimenzija stene. Istraživači veruju da je ona ili manja nego što se čini i samo više reflektuje svetlost ili je veća nego što se čini, ali tamnija. Iako je mišljenje trenutno zbunjujuće, naučnici su sigurni da će u budućnosti otkriti još činjenica.

 

Fascinantno je u vezi sa UN271 iz 2014. godine da je to prava kometa čiji  spoljašnji slojevi isparavaju dok se zagreva. Još jedno šokantno zapažanje je orbita objekta: stena putuje u naš Sunčev sistem iz Oortovog oblaka, područja ledenih planetesimala koji okružuju Sunce na udaljenosti koja može dosegnuti i do 200.000 astronomskih jedinica. Jedna AU jednaka je udaljenosti između Zemlje i Sunca, što je približno 150 miliona kilometara.

Sveukupno, ledenom divu treba oko 612.190 godina da završi svoju punu orbitu dok putuje oko 2 biliona kilometara izvan Sunčevog sistema.

“Ovaj novi objekat, 2014. UN271, nije samo neobičan, već je radikalno izuzetan među svim poznatim telima u Sunčevom sistemu do danas”, napisao je Sam Deen, naučnik u postu na Centru za male planete(the Minor Planet Center.).

Trenutno se UN271 2014. nalazi na oko 22 AU od Sunca, prema podacima praćenja iz NASA-e laboratorije za mlazni pogon. Ali sigurno će se približiti za 10 godina – očekuje se da će 2031. godine stići do najbliže tačke Suncu, tek izvan Saturnove orbite. To će ga staviti na udaljenost od 1,6 milijardi kilometara od naše zvezde, još uvek prilično daleko i verovatno neće naneti štetu pre nego što se očekuje dugotrajni povratak u Oortov oblak.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI