Sve vesti Svet

„URADIO BIH PONOVO ISTO, NE KAJEM SE“: FRANCUZ KOJI JE BIO U ZATVORU ZBOG ŠAMARANJA PREDSEDNIKA MAKRONA KAŽE DA JE DOBIO „STOTINE“ PISAMA PODRŠKE

Čovek koji je proveo nekoliko meseci iza rešetaka jer je ovog leta ošamario francuskog predsednika Emanuela Makrona rekao je da je dobio mnogo pisama u znak podrške njegovoj “političkoj” akciji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Damien Tarel rekao je za BFM TV da ne žali zbog napada na šefa francuske države. „Osuđujem fizičko nasilje. Ipak, to je bio samo mali šamar. Verujem da se Makron izuzetno dobro oporavio”, rekao je on dodajući da planira da u bliskoj budućnosti prisustvuje protestima protiv zdravstvenih propusnica Covid-19.

Ovaj 28-godišnjak pušten je u subotu nakon što je služio zatvorsku kaznu zbog šamaranja Makrona početkom juna. Udario je predsednika dok je pozdravljao gomilu gledalaca tokom putovanja po južnoj Francuskoj.

Entuzijast istorijskog mačevanja, Tarel je uzvikivao “Montjoie, Saint-Denis!” – srednjovekovni francuski bojni poklič – i „Dole Makronija!“ kada je udario predsednika.

“Tog dana došao sam da izazovem predsednika Emmanuel Macron-a”, rekao je Tarel nakon puštanja na slobodu. “Ne verujem da je demokratija glasanje jednom u pet godina za predstavnika koji na kraju ne predstavlja mnogo ljudi”.

U odvojenom intervjuu za radio France Bleu, mladić je svoje postupke tog dana nazvao „političkim činom“.

“Kad bih morao da se vratim u prošlost, uradio bih isto. Ne kajem se”.

Drôme. Il avait giflé le président : « Je ne vais plus jamais pouvoir approcher Emmanuel Macron... »

Tarel je tvrdio da je tokom svog boravka iza rešetaka dobio „stotine“ pisama podrške. “Bio sam iznenađen koliko je ljudi razumelo politički smisao mojih postupaka”.

Tokom suđenja, Tarel je saosećajno govorio o takozvanim protestima „žutih prsluka“ – velikim antivladinim skupovima, koji su dostigli vrhunac 2018. i 2019. godine.

Makron je omalovažio šamar kao izolovani incident u to vreme, naglasivši da je nasilje nad javnim zvaničnicima neprihvatljivo. Napad na predsednika osudili su mnogi vodeći političari u Francuskoj, uključujući i Makronove protivnike.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT