Region Sve vesti

USTAVNI SUD SLOVENIJE PROGLASIO REGULATIVU O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI NEUSTAVNOM

USTAVNI sud Slovenije proglasio je neustavnom regulativu o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u javnom sektoru ukoliko ne mogu da dokažu da su se oporavili od kovida 19.

Vlada je planirala da uvede obaveznu vakcinaciju od 1. oktobra, ali je Ustavni sud blokirao sprovođenje odluke do konačne presude, nakon što su se pobunili pojedini državni službenici, uključujući i policijsku uniju.

– Takav uslov je uporediv sa obaveznom vakcinacijom, za šta je prvo potrebna promena zakona o zaraznim bolestima – saopštio je sud, a prenela državna agencija STA.

Vladini zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar.

Sud je takođe ocenio da odluka ne može da se poredi sa merama uvedenim u Austriji, jer je ta zemlja uvela zakon u kojem je moguće u posebnim okolnostima uvesti obaveznu vakcinaciju.

U Sloveniji je do sada potpuno vakcinisano oko 55 odsto stanovništva, što je ispod proseka u EU, a Vlada pokušava da poveća procenat imunizovanih.

UČESTVUJTE U BORBI PROTIV CENZURE! PRVI VAŠ KORAK JE DA NAPUSTITE MEJNSTRIM MREŽE POPUT FACEBOOK-a! PRIDRUŽITE SE NAJBRŽE RASTUĆEM KANALU U REGIONU NA TELEGRAMU! NULTA TAČKA VAS ČEKA! 

Nulta Tačka/Novosti