Srbija Sve vesti

Uvlačenje Srbije u zelenu agendu- Svetski fond za prirodu: obnovljivi izvori energije ključni za Balkan

Uvlačenje Srbije u zelenu agendu- Svetski fond za prirodu: obnovljivi izvori energije ključni za Balkan

Kako vreme odmiče tako Srbiju i region sa svih strana saleću razne globalističke organizacije koje donose “rešenja” kao što u ovom slučaju takozvani Svetski fond za prirodu kroz ukazivanje pokušava da vrši pritisak kako bismo što pre ušli u sprovođenje zelene agende.

Svetski fond za prirodu (WWF) je danas je ukazao da su obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana.

U saopštenju WWF je navedeno da, prema najnovijem izveštaju UNECE o stanju obnovljivih energija 2017-2021. sedamnaest zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope, Kavkaza i Centralne Azije zabeležilo do sada nezapamćen rast kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Izveštaj UNECE o stanju obnovljivih energija za 2022. pripremili su Mreža obnovljivih izvora energije za 21. vek (REN21) i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Izveštaj navodno pruža najnovije informacije o stanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kazahstana, Kosova, Kirgiske Republike, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Ruske Federacije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine i Uzbekistana.

„Prvi put najveći udeo čine solarna (58 odsto) i energija vetra (25 odsto). Faktor kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra u regionu porastao je za sedam odsto dok je faktor kapaciteta za proizvodnju solarne energije porastao za više od 10 odsto u periodu od 2017-2021“, navodi se u saopštenju WWF.

Kako stoji u saopštenju po rastu održivosti prednjači Ukrajina, sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije od 8,3 gigavata (GW), a prate je Kazahstan (3,7 GW) i Ruska Federacija (3,5 GW). Četvrto mesto Srbija deli sa Gruzijom, međutim, povećanje njihovog kapaciteta pokazuje izuzetan pad u odnosu na prve tri zemlje – samo 0,5 GW dodato u periodu od 2017-2021.

Bosna i Herzegovina, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo beleže povećanje manje od 0,5 GW, i u velikoj meri još uvek zavise od fosilnih goriva i oslanjaju se na ograničeni broj izvoznika energije, prvenstveno na Rusku Federaciju.

Po izveštaju, čak 13 zemalja regiona u velikoj meri zavisi od uvoza električne energije. Istaknuto je da bi obnovljivi izvori energije mogli da pomognu ovim zemljama da povećaju raznovrsnost snabdevanja električnom energijom te da se zaštite od velikih kolebanja cena prirodnog gasa i nafte.

Farmako kompanija Džonson i Džonson platiće 300 miliona dolara nakon što je 11.000 žena podnelo tužbu za nuspojave KARLIČNIH MREŽA

„Zemlje našeg regiona i dalje kaskaju za svetskim trendovima, ali i za napretkom svojih najbližih komšija. U svetlu ekonomske krize i političke nestabilnosti, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su ključni za energetsku samostalnost. Potrebno je mnogo više ulaganja i ozbiljnije sprovođenje politika u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije. Subvencije za fosilna goriva su i dalje velika smetnja i krajnje je vreme da se odmaknemo od ulaganja u uništavanje planete i okrenemo održivijoj budućnosti”, istakla je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Preporuka je da, imajući u vidu da je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27) za svega nekoliko meseci, zemlje i investitori u regionu odmah udvostruče napore u vezi sa primenom obnovljivih izvora energije kako bi se postigao globalni cilj nulte emisije ugljen dioksida i okončala zavisnost od fosilnih goriva.

Povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključno je za jačanje energetske sigurnosti i pristupačnosti u svetlu energetskih i finansijskih izazova nastalih nakon izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekla je izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova.

NultaTačka